You are currently viewing W Wiśniówce oddano do użytku 16 mieszkań chronionych

W Wiśniówce oddano do użytku 16 mieszkań chronionych

Caritas Diecezji Kieleckiej oddała do użytku w podkieleckiej Wiśniówce 16 mieszkań chronionych. Jest to szósty zespół mieszkań ze wsparciem, które prowadzi Caritas Kielecka. Z tej formy wsparcia będą w Wiśniówce mogły skorzystać 34 osoby. Pierwsi lokatorzy już się wprowadzili. Mieszkania powstały przy Dziennym Centrum Opieki i Pielęgnacji utworzonym przez Caritas w ub. roku.

– Mamy przygotowane 34 miejsca dla osób niepełnosprawnych, starszych, częściowo samodzielnych, które nie wymagają całodobowej opieki w placówkach zamkniętych, specjalistycznych, ale potrzebują już częściowego wsparcia – wyjaśniał zebranym Ksiądz Dyrektor Stanisław Słowik. – Łącznie Caritas Kielecka prowadzi 180 miejsc w mieszkaniach wspieranych. Mieszkania chronione oferują wsparcie pracownika socjalnego, psychologa, opiekuna, czy dostępność do rehabilitacji, usług medycznych, ale także dają możliwość zachowania pewnej samodzielności życiowej, pozwalają na indywidualne kształtowanie swojego czasu. Również posiłki można przygotowywać samodzielnie lub korzystać z żywienia zbiorowego. Trzy mieszkania są jednoosobowe, pozostałe są 2- lub 3-osobowe. W każdym znajduje się łazienka i aneks kuchenny.

Nowe mieszkania poświęcił Ksiądz Biskup Andrzej Kaleta. W swoim słowie Ksiądz Biskup pochwalił działalność Caritas, która dociera ze swoją pomocą nie tylko do mieszkańców dużych miast, ale także mniejszych miejscowości. Cieszy również troska Caritas diecezjalnej o osoby starsze i niepełnosprawne, które szczególnie potrzebują pomocy ze strony Kościoła i całej społeczności.

Uczestnikami projektu mogą być w szczególności osoby w wieku powyżej 65 lat, oraz niepełnosprawni, osoby bezdomne i dotknięte wykluczeniem mieszkaniowym.

Zgłoszenia można składać osobiście lub za pośrednictwem opiekuna w siedzibie Caritas Diecezji Kieleckiej, na Placu Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach oraz w Centrum Dziennej Opieki w Wiśniówce 38 a. Można również przesyłać zgłoszenia pocztą lub uzyskać więcej informacji pod numerem telefonu 41 344 52 82 wew. 230 lub 238 oraz 882 352 411.