You are currently viewing Już po raz trzeci świętowaliśmy Dzień Dobra – tym razem w Miechowie!

Już po raz trzeci świętowaliśmy Dzień Dobra – tym razem w Miechowie!

Dzień Dobra to radosne święto pracowników, wolontariuszy, podopiecznych i wszystkich, którzy uczestniczą w dziełach miłosierdzia Caritas!

To dzień, w którym szczególnie dostrzegamy, że dobro jest w nas, że #DobraJestWięcej!

W  Centrum Kultury w Miechowie spotkaliśmy się licznie, żeby zaprezentować dorobek placówek Caritas Diecezji Kieleckiej i celebrować każde codzienne dobro, które w nich powstaje. Spotkanie rozpoczęło się o godz. 15 od wspólnej modlitwy Koronką do Bożego Miłosierdzia. Następnie uczestników pozdrowił ksiądz Stanisław Słowik Dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej, który dziękował
za każde dobro, które dokonuje się w polskim społeczeństwie, zwłaszcza w dziełach Caritas.

W uroczystości wzięli udział przedstawiciele władz samorządowych, wśród nich burmistrz Gminy i Miasta Miechów pan Dariusz Marczewski oraz vice burmistrz pan Andrzej Banaśkiewicz, radny sejmiku województwa małopolskiego pan Mirosław Dróżdż, osoby reprezentujące instytucje kulturalne i społeczne, księża dyrektorzy Caritas, siostry zakonne, pracownicy i podopieczni ośrodków Caritas, wolontariusze, dzieci, młodzież i mieszkańcy Miechowa.

Program spotkania był bardzo bogaty. Swoje umiejętności zaprezentowali tańcząc, śpiewając i prezentując etiudy teatralne podopieczni: Środowiskowego Domu Samopomocy z Miechowa, Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom z Kielc,  Środowiskowego Domu Samopomocy ze Świniar oraz dzieci z  Ogniska Wychowawczego im. bł. E. Bojanowskiego z Jędrzejowa. Równolegle instytucje Caritas Kieleckiej na stoiskach częstowali przysmakami, oferowali wyroby rękodzielnicze i prace artystyczne oraz zapewniali atrakcje dla najmłodszych uczestników.

Na zakończenie spotkania wystąpił zespół Wspólnoty „Chrystus w Starym Mieście” z Krakowa. Zespół powstał 6 lat temu. Najczęściej można ich spotkać w każdy ostatni czwartek miesiąca w Bazylice Mariackiej, gdzie posługują na adoracjach organizowanych przez wspólnotę.

To było piękne, wspólnotowe sobotnie popołudnie z mnóstwem dobra wokół. A wszystko to było możliwe dzięki zaangażowaniu i wsparciu wolontariuszy, patronów medialnych, darczyńców, pracowników Caritas i wszystkich ludzi dobrej woli oraz dzięki życzliwości  Centrum Kultury w Miechowie, który otworzył dla nas swe podwoje, abyśmy mogli świętować III Dzień Dobra.

Na stoiskach swoje wyroby kulinarne i rękodzielnicze prezentowali:

• Hospicjum im. Św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach
  • Warsztaty Terapii Zajęciowej w Piasku Wielkim