You are currently viewing Ponad 3 tony żywności w jesiennej zbiórce

Ponad 3 tony żywności w jesiennej zbiórce

Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach 25 – 26 września 2020 r. przeprowadziła zbiórkę żywności w ramach ogólnopolskiej XVIII akcji  „Tak. Pomagam”. Żywność zbierana była w sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Paleo, Tesco, Lidl w Kielcach, Kazimierzy Wielkiej, Busku – Zdroju, Sędziszowie, Jędrzejowie i Proszowicach.  Do oznakowanych koszy sklepowych trafiały produkty z przedłużonym terminem ważności, takie jak: mąka, makarony, kasze, oleje, konserwy, słodycze. Do akcji przyłączyli się uczniowie z kilku Szkolnych Kół Caritas, którzy w swoim środowisku szkolnym zebrali produkty spożywcze i przekazali je dla podopiecznych Caritas. Łącznie wolontariusze Parafialnych  Zespołów Caritas, pracownicy Caritas oraz uczniowie SKC zebrali 3 246,78 kg żywności, z których zostanie przygotowanych ok.  500 paczek. Zebrane produkty  przekazane zostaną do osób potrzebujących, głównie starszych, samotnych, bezdomnych i chorych.  Cieszymy się, że w trudnym czasie epidemicznym udało się bezpiecznie przeprowadzić zbiórkę. Dziękujemy darczyńcom, wolontariuszom oraz pracownikom sklepów za okazaną życzliwość i zaangażowanie w przeprowadzeniu tej akcji charytatywnej.