Dziś: 19 Lipiec 2019    |    Imieniny: Alfred, Wincenty, Włodzisław

Spotkanie Parafialnych Zespołów Caritas w Kielcach

W niedzielę, 24 lutego 2019 r. odbyło się spotkanie formacyjne Parafialnych Zespołów Caritas. Najpierw wolontariusze z diecezji kieleckiej zgromadzili się w Bazylice Katedralnej na Eucharystii, której przewodniczył ks. dr Stanisław Słowik. Dyrektor Caritas Kieleckiej modlił się w intencji Parafialnych Zespołów Caritas i wygłosił homilię. Odniósł się w niej do niedzielnej Ewangelii i zachęcał, by Chrystusowe przykazanie miłości nieprzyjaciół realizować poprzez uczynki miłosierdzia. Ks. Słowik podziękował wszystkim wolontariuszom Parafialnych Zespołów Caritas oraz darczyńcom bez których nie byłby możliwy szeroki zakres pomocy potrzebującym. Msza św. transmitowana była przez diecezjalne Radio eM, więc kaznodzieja słowa wdzięczności skierował też do radiosłuchaczy, za modlitwę i wszelkie wspieranie dzieł diecezjalnej Caritas.

Druga część spotkania miała miejsce w Centrum Integracji Społecznej Caritas. Zastępca dyrektora ks. Krzysztof Banasik przedstawił propozycje działań dla PZC. Szczegółowo omówiono program "Na codzienne zakupy", w ramach którego osoby starsze i ubogie otrzymają systematyczne wsparcie finansowe na zakup podstawowych produktów spożywczych i chemicznych. Seniorów w zakupach wspierać będą wolontariusze, którzy w parafiach organizować będą dla nich działania integrujące i wspierające. Księża dyrektorzy przedstawili również przygotowania do akcji "Jałmużna Wielkopostna" i "Baranki Wielkanocne" oraz możliwości pomocy osobom pokrzywdzonym przestępstwem i osobom opuszczającym zakłady karne. Omówiono też możliwość wspierania dzieł miłosierdzia poprzez przekazanie 1 % podatku dla Caritas Kieleckiej. Na zakończenie jadłodajnia prowadzona przez CIS Caritas przygotowała dla wszystkich smaczny poczęstunek. W spotkaniu uczestniczyło ok. 60 wolontariuszy PZC z kilkunastu parafii diecezji kieleckiej.