You are currently viewing Uchodźcy z Ukrainy włączyli się w akcję z okazji Światowego Dnia Ziemi

Uchodźcy z Ukrainy włączyli się w akcję z okazji Światowego Dnia Ziemi

Dnia 27 kwietnia 2024 roku ponad czterdziestu podopiecznych Centrum Pomocy Migrantów i Uchodźców (CPMiU)  w Kielcach przeprowadziło wspaniałą akcję z okazji Światowego Dnia Ziemi, sprzątając teren wokół zalewu kieleckiego. Beneficjenci Centrum prowadzonego przez Caritas wśród których były mamy z dziećmi, osoby starsze i młodzież, zjednoczyli się, aby uczynić nasz świat nieco czystszym. „Zebraliśmy dużo śmieci i zobaczyliśmy, jak ważne jest dbanie o nasze środowisko. Po sprzątaniu przy wspólnej herbatce i pysznych ciastkach odbyliśmy ciepłą rozmowę o ochronie ziemi, omawialiśmy pomysły na to, jak każdy z nas może przyczynić się do ekologii.” – mówiła jedna z beneficjentek Centrum. Światowy Dzień Ziemi od ponad 50 lat jest obchodzony 22 kwietnia i ma przypominać jak ważną rzeczą jest ekologia i troska o środowisko. Jak pisał papież Franciszek w encyklice “Laudato si” wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za nasz wspólny dom, jakim jest stworzony przez Boga świat.

Dziękujemy wszystkim, którzy do nas dołączyli tego dnia! Takie akcje pokazują, że razem możemy zrobić wiele dla naszej planety.