Dziś: 23 Kwiecień 2019    |    Imieniny: Jerzy, Wojciech

Wycieczka na Lotnisko Chopina

W dniu 21 stycznia 2019 r. dzieci z programu „Skrzydła” realizowanego przez  Caritas Diecezji Kieleckiej wzięły udział w wycieczce do Warszawy, gdzie uczestniczyły w programie edukacyjnym mającym na celu zapoznanie się z działaniem Portu Lotniczego im. F. Chopina. Dzięki współpracy Caritas Polska oraz  Polskich Lini Lotniczych  LOT uczniowie szkół podstawowych oraz gimnazjów pod opieką animatorów uczestniczyli w warsztatach, grach i zabawach.

Wizyta rozpoczęła się poczęstunkiem w głównym budynku LOT, następnie nasi stypendyści mięli okazję zaznajomić się z funkcjonowaniem siedziby PLL LOT i Lotniska Chopina oraz zwiedzić zaplecze z nowoczesnymi hangarami.

Dzięki uczestnictwu w  programie edukacyjnym dzieci znalazły odpowiedź na wiele nurtujących je pytań dotyczących podróży samolotem, obsługi funkcjonowania lotniska, a także informacji z zakresu regulaminu i bezpieczeństwa pasażerówi pracowników lotniska. Uczniowie mogli także na własne oczy zobaczyć jak wygląda serwis czy naprawa samolotów pasażerskich oraz usłyszeć wiele ciekawostek z życia lotniska. Na zakończenie dzieci odwiedziły jeszcze siedzibę Caritas Polska w Warszawie, gdzie zostały poczęstowane smacznym obiadem.

Wrażeń w tym dniu było co niemiara, uczestnicy podkreślali, że był to dla nich niezwykły prezent w zimowe ferie.