Dziś: 21 Październik 2018    |    Imieniny: Urszuli, Celiny, Hilarego

Polskie Miłosierdzie. Wyjazd Parafialnych Zespołów Caritas na Podlasie

W dniach 28-30 września 2018 r.  grupa 50 wolontariuszy Parafialnych Zespołów Caritas z diecezji kieleckiej uczestniczyła w wyjeździe o charakterze szkoleniowo-  pielgrzymkowym do diecezji siedleckiej. Pierwszym punktem naszej wizyty była stolica diecezji - Siedlce. Miłą niespodzianką było zaproszenie nas do swego domu przez ks. biskupa ordynariusza Kazimierza Gurdę. Przy kawie i ciastku wspominaliśmy czasy kiedy jako biskup pomocniczy posługiwał on w diecezji kieleckiej. Następnie odwiedziliśmy siedlecką katedrę i Muzeum Diecezjalne, gdzie mogliśmy podziwiać m.in słynny obraz El Greco "Ekstaza św. Franciszka". Następnym punktem naszej podróży była Biała Podlaska. Spotkaliśmy się tam z wielką życzliwością pracowników Centrum Wolontariatu Caritas oraz członków Parafialnego Zespołu Caritas z tej miejscowości. Rozmawialiśmy o prowadzonych przez nich dziełach miłosierdzia, o organizacji działań  Parafialnych Zespołów Caritas, mogliśmy skorzystać z ciepłego poczęstunku i odwiedzić piękny Zespół pałacowo- parkowy Radziwiłłów. Wieczorem dotarliśmy do celu naszej podróży - Kodnia, gdzie w Domu Pielgrzyma czekała na nas kolacja i nocleg. Drugi dzień rozpoczęliśmy od Eucharystii w Sanktuarium Matki Bożej Kodeńskiej - Patronki Podlasia. Po modlitwie proboszcz parafii opowiedział nam o historii cudownego obrazu. Słuchaliśmy więc o "błogosławionej winie" Mikołaja Sapiehy, który wykradł obraz z kaplicy w Watykanie, o jego skrusze i pokucie. Sobotni czas w większości wypełniony był warsztatami. O specyfice Caritas Kieleckiej opowiedział ks. Krzysztof Banasik - zastępca dyrektora, a warsztaty motywujące poprowadził p. Damian Zegadło - koordynator Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach. Tematyka dotyczyła możliwości zaangażowania w działania charytatywne w parafii i diecezji. P. Damian zaproponował nowatorską formę gry zespołowej, której celem było zgłębienie postaci polskich świętych i błogosławionych podejmujących dzieła miłosierdzia. Ostatnią część szkolenia poprowadziła p. Monika Rybaczewska- koordynator ds. wolontariatu diecezji siedleckiej. Po południu był czas na spacer po Kodniu, odwiedziliśmy też prawosławny monaster w Jabłecznej. Niedziela obfitowała w kolejne ciekawe spotkania. Najpierw odwiedziliśmy Kostomłoty, gdzie znajduje się jedyna na świecie neounicka cerkiew. Mogliśmy więc zgłębić historię Unii Brzeskiej z 1596 r., która trwale wpisała się w chrześcijaństwo na ziemi podlaskiej. Następnie pojechaliśmy do Pratulina. Wszystkich zapewne poruszyła historia męczeństwa bł. Wincentego Lewonika i towarzyszy. Wyniesieni na ołtarze przez św. Jana Pawła II są przykładem wierności Kościołowi, nawet za cenę życia. W kościele parafialnym uczestniczyliśmy w Eucharystii i mogliśmy oddać cześć relikwiom Męczenników Podlaskich. Ostatnim punktem pielgrzymowania był Janów Podlaski, dziś niewielka osada, niegdyś siedziba podlaskiej diecezji. Zwiedziliśmy dawną katedrę, gdzie posługiwał m.in. bp Adam Naruszewicz, a potem spotkaliśmy się z miejscowym Parafialnym Zespołem Caritas. Była to okazja do wymiany doświadczeń, ale też nawiązania kontaktów. W drodze powrotnej do Kielc dzieliliśmy się wrażeniami z wyjazdu i rozmawialiśmy o sposobach ożywienia działalności Parafialnych Zespołów Caritas w diecezji kieleckiej. Wyjazd odbył się ramach projektu "Polskie Miłosierdzie" współfinansowanego ze środków Caritas Polska w ramach programu „100 projektów na 100-lecie Odzyskania Niepodległości Polski”.

ks. Krzysztof Banasik