Dziś: 16 Sierpień 2018    |    Imieniny: Nora, Joachim, Roch

W Śladkowie Dużym powstanie nowa świetlica

W Urzędzie Miasta i Gminy w Chmielniku, w dniu 9 sierpnia 2018 r. została podpisana umowa na budowę świetlicy wiejskiej w Śladkowie Dużym.

Umowę na wykonanie zadnia pn. ,, Budowa świetlicy wiejskiej w Śladkowie Dużym’’, w obecności Pawła Wójcika – Burmistrza Miasta i Gminy Chmielnik, Agnieszki Lenartowicz - Radnej Gminy Chmielnik, Agnieszki Głuszek- sołtysa wsi Śladków Duży, podpisał ks. Stanisław Słowik -  Dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej oraz Zbigniew Gregulski - właściciel Przedsiębiorstwa Handlowo - Usługowego "IKAR".

W tym samym dniu Burmistrz Miasta i Gminy Chmielnik podpisał z Caritas Diecezji Kieleckiej umowę na przekazanie dotacji celowej w wysokości 393 tys.  zł z budżetu Miasta i Gminy Chmielnik, która ma służyć dofinasowaniu zadania związanego z budową świetlicy wiejskiej w Śladkowie Dużym. W sposób szczególny inicjatywą mieszkańców Śladkowa Dużego zainteresował się pochodzący z Chmielnika wicedyrektor kieleckiej Caritas ks. Krzysztof Banasik, którego staraniem ostatecznie podjęto decyzje o budowie placówki wsparcia dziennego dla dzieci, młodzieży i osób starszych.

Dotychczas miejscem spotkań i integracji mieszkańców była jedynie niewielka remiza strażacka, nie spełniająca standardów placówki wychowawczej ani oczekiwań społeczności lokalnej. Marzeniem wszystkich była świetlica, gdzie dzieci mogłyby rozwijać swoje zainteresowania, uzyskać pomoc w wyrównywaniu szans edukacyjnych, korzystać ze wsparcia o charakterze profilaktycznym, gdzie mogłyby się odbywać rozmaite zajęcia dla osób starszych, wreszcie gdzie będzie można zorganizować wydarzenia o charakterze kulturalnym. Marzenia te stały się bardziej realne kiedy Caritas pozyskała na ten cel fundusze ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w wysokości 300 tys. zł. Inwestycja zyskała przychylność samorządu Miasta i Gminy Chmielnik na czele z Burmistrzem Pawłem Wójcikiem. Gmina przekazała działkę pod budowę świetlicy oraz przeznaczyła blisko 400 tysięcy zł w ramach ogłoszonego konkursu grantowego na realizację tej inwestycji. Wszystko to pozwoliło przystąpić do wyboru wykonawcy i niezwłocznie po podpisaniu umowy ruszyć z budową.

Zostanie wybudowany jednokondygnacyjny budynek na planie prostokąta o wymiarach 19,5 m x 10 m. W jego skład wejdą: sala główna, dwie sale zajęciowe, zaplecze kuchenne, sanitariaty i pomieszczenie gospodarcze. W ramach zamówienia zostanie wykonane zagospodarowanie terenu, polegające na wykonaniu ciągów pieszych z kostki brukowej, przyłącze wodociągowe, instalacja wodno – kanalizacyjna, centralnego ogrzewania i c.w.u., wentylacja elektryczna, zewnętrzna i wewnętrzna instalacja gazowa.

- Cieszę się, że oczekiwania mieszkańców zostaną spełnione. Starania Caritas oraz samorządu Gminy Chmielnik doprowadzą do powstania nowoczesnego i funkcjonalnego obiektu, który będzie pełnił funkcję społeczną, edukacyjną oraz kulturalną. Chciałbym podkreślić bardzo duże zaangażowanie miejscowej społeczności, która motywowana przez Panie Agnieszkę Lenartowicz oraz Agnieszkę Głuszek walnie przyczyniła się do tej inwestycji poprzez wszelkie działania społeczne, integracyjne. Mieszkańcy dali wiele argumentów aby tą inwestycję realizować – mówi burmistrz Paweł Wójcik.

Wartość podpisanej umowy na budowę świetlicy wynosi 693 460,59 zł. Przewidywany termin zakończenia prac to 31 sierpnia 2019 r.