Dziś: 25 Kwiecień 2018    |    Imieniny: Marek, Jarosław, Wasyl

Obchodzimy 74. Tydzień Miłosierdzia

II Niedziela Wielkanocna 8 kwietnia 2018 rozpoczyna w Kościele 74. Tydzień Miłosierdzia, który będzie przeżywany pod hasłem: „Mocni w Duchu Świętym”. W diecezji kieleckiej centralne uroczystości Niedzieli Miłosierdzia odbędą się w Diecezjalnym Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w Kielcach na Czarnowie. O godz. 12.30 Biskup Jan Piotrowski przewodniczył będzie głównej Mszy Świętej Odpustowej, w czasie liturgii wręczone zostaną Medale Biskupa Kieleckiego "BEATI MISERICORDES" dla osób szczególnie zaangażowanych w posługę miłosierdzia w Kościele Kieleckim.  Wyróżnienia te ustanowione zostały w 2014 r. przez Biskupa Jan Piotrowskiego w związku z przeżywanym wówczas Jubileuszem 25- lecia Caritas Diecezjalnej.

Niedziela Miłosierdzia to Święto Patronalne Caritas. Konferencja Episkopatu Polski wystosowała z tej okazji List Pasterski. Przed kościołami odbędzie się zbiórka ofiar do puszek z przeznaczeniem na dzieła miłosierdzia Caritas Kieleckiej. Udział w Tygodniu Miłosierdzia to zaproszenie, aby samemu doświadczyć Bożego miłosierdzia, a jednocześnie, aby wysławiać w tej tajemnicy Boga oraz okazywać je człowiekowi będącemu w potrzebie. Tydzień Miłosierdzia ma na celu docenienie posługi charytatywnej setek tysięcy pracowników i wolontariuszy Caritas i innych instytucji Kościoła oraz pochylenie się nad zasadą chrześcijańskiej miłości, którą należy okazywać każdemu, a zwłaszcza ubogim, chorym, pogardzanym i zapomnianym. W tym czasie będą się odbywać nabożeństwa, spotkania, konferencje i koncerty.

Caritas Polska przygotowała okolicznościowe materiały liturgiczne i rozważania, które są dostępne na stronie www.kielce.caritas.pl. Oparte są o przykład działalności ojca „Pepe” Di Paola, który pracuje w Argentynie w Buenos Aires na nieformalnych osiedlach na obrzeżach tego wielkiego i bogatego miasta. Skupiska ludzi znajdują tam schronienie pośród tymczasowej zabudowy wzniesionej z przypadkowych materiałów w skrajnej biedzie i nieustannym zagrożeniu wynikającym z wysokiej przestępczości. Tym samym villas miseria – tak brzmi ich nazwa w lokalnym języku – przypominają brazylijskie fawele.

Powstała też książka, która towarzyszy 74. Tygodniowi Miłosierdzia,  wydana przy współudziale Caritas Polska przez wydawnictwo Bernardinum - "Ojciec Pepe Di Paola, Z końca świata. Moja droga pośród najuboższych" (2018). Znajdziemy tam nie tylko szerokie wprowadzenie do tematyki działalności głównego bohatera, ale również tekst słynnego już wywiadu, który Di Paola przeprowadził niejako spontanicznie z papieżem Franciszkiem. Oprócz tego są tam świadectwa kapłana z villas miseria oraz teksty o problemach villeros – ubogich mieszkańców osiedli zapomnianych przez świat bogatych.