Dziś: 23 Czerwiec 2018    |    Imieniny: Wanda, Józef, Albin

Uroczyste podsumowanie projektu „Kapitalne Przedszkolaki”

Dnia 27 lutego 2018 r. w Niepublicznym Punkcie Przedszkolnym w Ratajach Słupskich miała miejsce uroczystość podsumowująca projekt   „Kapitalne Przedszkolaki”.

Przedsięwzięcie  realizowane było przez Caritas Diecezji Kieleckiej od 1 lutego 2017 r. do 31 stycznia 2018 r. na podstawie umowy z Zarządem  Województwa  Świętokrzyskiego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Świętokrzyskiego na lata 2014 – 2020. W ramach projektu powstało 20 nowych miejsc wychowania przedszkolnego w nowo  utworzonym Niepublicznym Punkcie Przedszkolnym w Ratajach Słupskich. W placówce realizowana była podstawa programowa wychowania przedszkolnego oraz szereg  zajęć dodatkowych. Ponadto punkt przedszkolny wyposażony został w niezbędny sprzęt i pomoce dydaktyczne.

Progi placówki zapełniły się dostojnymi gośćmi w osobach:

- Pana Adama Żebrowskiego – Zastępca Dyrektora Departamentu Wdrażania Europejskiego Funduszu Społecznego Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach

- Ks. Krzysztofa Banasika – Zastępca Dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej

- Pana Wiesława Skopa – Wójt Gminy Pacanów.

Ponadto na uroczystości nie zabrakło rodziców przedszkolaków, proboszcza parafii Rataje  ks. Tomasza Grajdka, członka Zarządu Powiatu Buskiego p. Roberta Gwoździa, radnego gminnego  p. Jana Matyjasa, kierownika Domu Opieki w Ratajach p. Witolda Krawczyka,. Obecne również były panie prowadzące w projekcie zajęcia psychologiczne, muzyczne, z języka angielskiego i profilaktyki zdrowotnej. Spotkanie rozpoczęło się od przywitania gości, po czym dzieci zaprezentowały przygotowany montaż słowno-muzyczny. Następnie zebrani obejrzeli prezentację podsumowującą działania projektowe.

Projekt zakończył się lecz placówka w ramach trwałości funkcjonuje i rozwija się nadal. Obecnie uczęszcza do niej 24 dzieci w wieku 3-5 lat.