Dziś: 16 Sierpień 2018    |    Imieniny: Nora, Joachim, Roch

Blisko 500 osób na Wigilii Caritas w Kielcach

Wigilia Bożego Narodzenia to w polskiej tradycji dzień szczególny. W oczekiwaniu na radość Bożego Narodzenia zasiadamy do wspólnego stołu, by dzielić się chlebem dobroci. Caritas Kielecka wspólnie z Miejskim Ośrodkiem Pomocy Rodzinie i Wojewódzkim Domem Kultury w Kielcach przygotowała 24 grudnia 2017 spotkanie wigilijne dla osób bezdomnych, samotnych i ubogich. Rozpoczęło się ono Mszą św. w kieleckiej katedrze pod przewodnictwem biskupów: Jana Piotrowskiego, Mariana Florczyka i Andrzeja Kalety. Homilię wygłosił dyrektor Caritas ks. Stanisław Słowik, który przypomniał jak wiele dobra dokonuje się w okresie przedświątecznym dzięki zaangażowaniu wolontariuszy i wsparciu diecezjan. Wyrazem tego są m.in. wigilijne świece Caritas, zbiórki żywności, a także wigilia dla bezdomnych i samotnych. Ks. Słowik mówił, że wigilia organizowana jest po to, "by nikt nie czuł się w tym dniu opuszczony, by tworzyć jedną kochającą się rodzinę". Następnie wszyscy udali się do Wojewódzkiego Domu Kultury, by zasiąść do wigilijnego stołu. Na początku  odczytano Ewangelię o Narodzeniu Jezusa, bp Marian Florczyk pobłogosławił opłatki, a słowo do zebranych skierował bp Jan Piotrowski. Potem śpiewano kolędy, łamano się opłatkiem i składano sobie wzajemne życzenia. Na suto zastawionych stołach znalazły się tradycyjne potrawy: smażone ryby, kapusta z grochem, zupa grzybowa, pierogi, kluski z makiem, ciasta i napoje. Znaczną część produktów przekazała nieodpłatnie sieć hurtowni spożywczych Selgros Cash&Carry. Dla uczestników wigilijnego spotkania Caritas przygotowała też 500 paczek żywnościowych. Produkty do nich pochodziły z przedświątecznej zbiórki w sklepach regionu, podczas której do koszy wolontariuszy włożono 16 ton żywności. Dary do paczek przekazał również Kielecki Bank Żywności, a z własnych środków Caritas dokupiła wędlinę.

Wigilia Caritas jest częścią ogólnopolskiego projektu organizowanego po raz pierwszy na dużą skalę. Tego dnia w 18 miastach – m.in. w Kielcach, Krakowie, Poznaniu, Białymstoku i Lublinie – ubodzy, bezdomni i samotni spotkali się przy wigilijnym stole. Akcja Caritas zgromadziła niemal 10 tys. osób, dla których to jedyna szansa, by nie spędzać wigilii samotnie, ale przy wspólnym, świątecznym stole.

ks. Krzysztof Banasik