Dziś: 26 Kwiecień 2017    |    Imieniny: Maria, Marcelina, Marzena

Projekt pomocy więźniom i ich rodzinom

Caritas Diecezji Kieleckiej realizuje projekt pn.: „Pomoc postpenitencjarna osobom pozbawionym wolności, zwalnianym z zakładów karnych i aresztów śledczych, oraz członkom ich rodzin”. W ramach projektu wsparcie mogą otrzymać również rodziny osadzonych. Ważnym ograniczeniem jest możliwość udzielania pomocy w okresie do 3 miesięcy po opuszczeniu zakładu karnego po odbyciu kary, a w przypadku rodziny do 3 miesięcy od pozbawienia wolności członka rodziny.

Celem działań projektowych jest pomoc dla osób opuszczających ZK i ich rodzin oraz reintegracja społeczna byłych więźniów.

W ramach projektu można uzyskać:

­- pomoc materialną (zapewnienie schronienia czasowego, zakwaterowania, dopłaty do zobowiązań czynszowych i za   media, kosztów badań specjalistycznych),

­- pomoc rzeczową (bony żywnościowe, bony na odzież, obuwie, leki),

­- pomoc w zakresie aktywizacji zawodowej oraz podniesienia kwalifikacji i kompetencjizawodowych (szkolenia, kursy),

­- pomoc psychologiczną (terapia sprawców przemocy, terapia uzależnień umożliwiająca powrót do prawidłowego funkcjonowania w rodzinie i społeczeństwie).

Kontakt: Centrum Integracji Społecznej Caritas w Kielcach, ul. Wesoła 54, 25-363 Kielce, tel. 41 346 01 16.

Projekt współfinansowany jest ze środków Ministerstwa Sprawiedliwości.

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy: