Dziś: 1 Kwiecień 2020    |    Imieniny: Grażyna, Zbigniew, Teodor - Prima aprilis

Komunikat Caritas Kieleckiej w sprawie pomocy w czasie epidemii

Caritas Diecezji Kieleckiej w okresie zagrożenia koronawirusem sprawuje opiekę nad grupą ponad 2000 osób starszych i przewlekle chorych.  Niemal 650 z tych osób przebywa w placówkach całodobowych takich jak: domy pomocy społecznej, zakłady opiekuńczo-lecznicze, hospicja, schroniska dla bezdomnych i szereg innych placówek opiekuńczych, dla których Caritas zapewnia pełne utrzymanie i opiekę.

czytaj całość ...Komunikat Caritas Kieleckiej w sprawie pomocy w czasie epidemii

Pomoc dla Seniora

W sytuacji zagrożenia koronawirusem w szczególnie trudnej sytuacji znalazły się osoby starsze, chore, samotne i bezdomne. Nie wolno nam o nich zapomnieć. W odpowiedzi na to wyzwanie Caritas Diecezji Kieleckiej włącza się w program #PomocDlaSeniora zainicjowany przez Caritas Polska. Z własnych środków oraz dzięki wsparciu Caritas Polska przygotowujemy paczki z żywnością dla potrzebujących.

czytaj całość ...Pomoc dla Seniora

Nie możemy zapomnieć o potrzebujących

Kardynał Konrad Krajewski 11 marca br. powiedział: "w tych dniach pojawia się ryzyko myślenia tylko o sobie samych. A ubodzy? Dla nich wszystko jest trudniejsze. Nie możemy i nie wolno nam zapomnieć o wyciągnięciu ręki do tych, którzy potrzebują pomocy". Te słowa przypominają, że w czasach pandemii koronawirusa istnieje pilna potrzeba otoczenia wsparciem potrzebujących.

czytaj całość ...Nie możemy zapomnieć o potrzebujących

Nie jesteś sam! – akcja pomocy

W związku z zagrożeniem epidemią koronawirusa słusznie zachęca się do tego, żeby starsze osoby pozostawały w domach. Popieramy ten apel, ale przecież seniorzy też muszą też coś jeść, wykupić leki. Sporo osób jest wśród nich osób samotnych. W odpowiedzi na tę potrzebę Diecezjalne Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Kieleckiej rozpoczyna akcję NIE JESTEŚ SAM.

czytaj całość ...Nie jesteś sam! – akcja pomocy

Komunikat w związku z epidemią koronawirusa

W trosce o  zapobieganie rozprzestrzeniania się COVID-19 (tzw. koronawirusa) na podstawie rozporządzenia Dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej z dn. 12 marca 2020 r. ustala się co następuje...

czytaj całość ...Komunikat w związku z epidemią koronawirusa