Dziś: 18 Luty 2020    |    Imieniny: Konstancja, Maksym, Bernadeta

„Ślepcy” na scenie w Chmielniku

13 lutego 2020 grupa teatralna „Lilie Szaronu” ze Środowiskowego Domu Samopomocy w Proszowicach wystąpiła ze spektaklem „Ślepcy” w Ośrodku Edukacyjno - Muzealnym Świętokrzyski Sztetl w Chmielniku.Autorem tekstu jest pan Dawid Pyrda, a nad oprawą muzyczną czuwała pani Monika Semik. Tym razem na widowni zasiadło około stu osób, w tym podopieczni placówek opiekuńczych i domów środowiskowych z powiatu kieleckiego.

czytaj całość ...„Ślepcy” na scenie w Chmielniku

"Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście"

Słowa z Jezusa z Ewangelii wg św. Mateusza przyświecały obchodom 28. Światowego Dnia Chorego 11 lutego 2020.  W tym dniu w kieleckim Hospicjum Caritas im. św. Matki Teresy z Kalkuty biskup Marian Florczyk odprawił Mszę świętą w intencji chorych. Wraz z biskupem liturgię celebrowali ks. kapelan Adrian Bydliński i ks. Krzysztof Banasik - zastępca dyrektora Caritas Kieleckiej.

czytaj całość ..."Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście"

Obchody Światowego Dnia Chorego w diecezji kieleckiej

Diecezjalne obchody 28 Światowego Dnia Chorego 11 lutego 2020 r. odbędą się w Pierzchnicy w siedzibie Fundacji Domu Seniora im. Sue Ryder (ul. Szkolna 36). Biskup kielecki Jan Piotrowski przewodniczył będzie Eucharystii o godz. 11.00. Po niej występy artystyczne w wykonaniu dzieci i młodzieży oraz wystąpienia zaproszonych gości. Z kolei biskup Marian Florczyk o godz. 12.00 w intencji chorych sprawował będzie Eucharystię w  Hospicjum Caritas im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach (ul. Mieszka I 48 C).

czytaj całość ...Obchody Światowego Dnia Chorego w diecezji kieleckiej

Jak dzieci kosmos poznawały

Dzieci uczęszczające do Świetlicy Środowiskowej Caritas w Proszowicach w dniach od 3 do 6 lutego brały udział w zajęciach edukacyjnych w ramach mobilnej stacji doświadczeń. Tematyka zajęć związana była z kosmosem, więc miały okazję poznać nie tylko planety naszego Układu Słonecznego, ale też „zajrzały” do wnętrza Słońca, naszej dziennej gwiazdy, by dowiedzieć się, z jakich pierwiastków jest zbudowana.

czytaj całość ...Jak dzieci kosmos poznawały

Razem w trosce o wspólny dom

Od ponad roku Caritas Polska dociera z apelem papieża Franciszka o ekologiczne nawrócenie do wspólnot parafialnych i społeczności lokalnych. Wpisane w encyklikę Laudato si’ - troska o wspólny dom oraz pochwała stworzenia – znajdują odzwierciedlenie w działaniach diecezjalnych Caritas.

czytaj całość ...Razem w trosce o wspólny dom

JLIB_HTML_PAGE_CURRENT_OF_TOTAL