Dziś: 23 Sierpień 2019    |    Imieniny: Róża, Apolinary, Filip

WIGILIA CARITAS – BY NIKT NIE CZUŁ SIĘ SAMOTNY

24 GRUDNIA W 24 MIASTACH – M.IN. W KIELCACH, CZĘSTOCHOWIE, KRAKOWIE, POZNANIU, GLIWICACH I BIAŁYMSTOKU  – UBODZY, BEZDOMNI I SAMOTNI SPOTKAJĄ SIĘ PRZY WIGILIJNYM STOLE. JAK CO ROKU WIGILIA CARITAS ZGROMADZI OK. 10 000 OSÓB, DLA KTÓRYCH TO JEDYNA SZANSA NA WSPÓLNY CIEPŁY POSIŁEK WIGILIJNY. AKCJĘ WSPIERA OGÓLNOPOLSKA SIEĆ HAL HANDLOWYCH SELGROS CASH&CARRY.

– Wigilia kojarzy nam się z ciepłem, rodziną wokół stołu nakrytego białym obrusem, zastawionego dwunastoma potrawami. Tak mówi tradycja, jednak nie każdy ma taką możliwość, dlatego Caritas już od wielu lat organizuje spotkania wigilijne dla wszystkich, którym brakuje bliskości, rodziny i świątecznego stołu. Wspólnota serc tych, którzy potrzebują i tych, którzy im służą jest w tych dniach niezwykle cenna. Chcemy, aby nikt nie czuł się samotny i zapomniany – mówi ks. Krzysztof Sroka, zastępca Dyrektora Caritas Polska.

W ramach partnerstwa Selgros Cash&Carry przekaże bezpłatnie Diecezjalnym Caritas -organizatorom Wigilii - niezbędne produkty spożywcze do przygotowania wieczerzy wigilijnej. Do organizatorów z poszczególnych diecezji i archidiecezji trafią także m.in. naczynia, sztućce i opakowania jednorazowe oraz okolicznościowe torby na prezenty.  - Udział w Wigilii Caritas to już tradycja w naszej firmie. Na co dzień dostarczamy produkty spożywcze do restauracji i sklepów, a od prawie 10 lat dzielimy się nimi również z najbardziej potrzebującymi podczas wigilijnych spotkań. Cieszymy się, że możemy współtworzyć z Caritas atmosferę świąt, pomagać w tak wyjątkowym czasie i na tak dużą skalę trafiając do 10 tysięcy osób. W tym roku przekazaliśmy na ten szczytny cel ponad 35 ton żywności_ - mówi Cezary Furmanowicz, Dyrektor Marketingu Selgros Cash&Carry i Transgourmet.

W przygotowanie potraw i organizację spotkań jest zaangażowanych 2500 wolontariuszy, oraz lokalni restauratorzy. Wigilia Caritas została objęta patronatem TVP INFO.

W Kielcach Wigilia Caritas odbędzie się 24 grudnia o godz. 11.00 w Wojewódzkim Domu Kultury w Kielcach. Do wspólnego stołu zasiądą osoby bezdomne, ubogie z Kielc i okolic, zaproszone przez Caritas Diecezji Kieleckiej i Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Kielcach. Uczestnicy Wigilii Caritas będą się modlić i biesiadować przy wspólnym stole wraz z biskupami Janem Piotrowskim i Marianem Florczykiem. Organizatorzy Wigilii w Kielcach przewidują udział ok. 500 osób bezdomnych i potrzebujących. Na pożegnanie otrzymają oni paczki z żywnością z produktów pochodzących ze zbiórki żywności i zakupionych przez Caritas oraz przekazanych przez Kielecki Bank Żywności. Uczestnicy Wigilii obdarowani zostaną również szalikami własnoręcznie wykonanymi przez wolontariuszy w ramach akcji "Szalik z dobroci".