Dziś: 11 Grudzień 2018    |    Imieniny: Waldemar, Damazy

,,Z Niepodległą przez pokolenia" w Ratajach Słupskich

Caritas Diecezji Kieleckiej od czerwca 2018 r. realizuje projekt pn.: "Z Niepodległą przez pokolenia". Placówką bezpośrednio wykonująca zadanie jest Dom Opieki w Ratajach Słupskich. Działania projektowe skierowane są  do 60 osób: seniorów, dzieci przedszkolnych oraz młodzieży do 30 roku życia- mieszkańców gminy Pacanów.

Celem projektu jest podniesienie świadomości społecznej na temat historii, tradycji, kultury społeczności lokalnej oraz propagowanie działań kształtujących postawy twórcze, odpowiedzialne i świadome własnej tożsamości obywateli.

W ramach projektu realizowane są działania integrujące osoby starsze z młodszymi.
Są to m.in. :

• Letnie Spotkania z Niepodległą czyli wycieczki do miejsc związanych z historią i kulturą naszej Ojczyzny.
  • Cykl spotkań obywatelsko – historycznych – czyli spotkania z historykiem, kombatantem, Wójtem,  Policjantem czy strażakiem-spotkania dla seniorów połączone z występami okolicznościowymi przygotowanymi przez dzieci z przedszkola czy szkoły podstawowej.
  • Warsztaty artystyczne "Moja mała Ojczyzna" - prowadzone przez lokalnych twórców ludowych celem podtrzymywania i upowszechniania tradycji narodowej, pielęgnowania polskości oraz rozwoju świadomości narodowej czy kulturowej szczególnie wśród młodego pokolenia. Wykonanymi pracami plastycznymi, stroikami, czy kartkami świątecznymi beneficjenci będą ofiarowywać się nawzajem.
  • Pikniki i spotkania integracyjne podczas których odbędą się przegląd piosenki, wystawa prac czy konkursy z nagrodami.

Dotychczas uczestnicy projektu brali udział w:

• Pikniku Integracyjnym z udziałem mieszkańców miejscowości Kępa Lubawska oraz podopiecznymi Domu Opieki w Ratajach,
  • Pikniku Integracyjnym zorganizowanym w Domu Opieki z udziałem dzieci przedszkola w Ratajach Słupskich i podopiecznych Rodzinnego Domu Pomocy w Komorowie, Letni piknik z udziałem podopiecznych Domu Opieki, podopiecznych Rodzinnego Domu Pomocy w Komorowie, dzieci z przedszkola oraz dziećmi i młodzieżą ze Szkoły Podstawowej im Jana Brzechwy w Ratajach Słupskich.
  • w wycieczkach w ramach "Letnich Spotkań z Niepodległą" m.in. do Warszawy gdzie beneficjenci zwiedzali m.in. Zamek Królewski - Muzeum Rezydencję Królów I Rzeczypospolitej i Pałac Kultury i Nauki  oraz do Muzeum Okręgowego w Tarnowie, oprowadzani byli również po Starym Mieście w Zamościu, zwiedzanie Opatowca wraz z pomnikiem Józefa Piłsudskiego
  • w  Narodowym czytaniu "Przedwiośnia" S. Żeromskiego w Szczucinie,
  • seansie filmowym "Dywizjon 303" w kinie Sokół w Dąbrowie Tarnowskiej, seansie filmowym "Kamerdyner” w Cinema 3-D w Tarnowie,
  • spotkaniu z dyrektorem Szkoły Podstawowej w Ratajach Słupskich - radnym powiatowym oraz Janem Matyjasem  - radnym gminnym, ks. Tomaszem Grajdkiem – proboszczem parafii Rataje, Stowarzyszeniem Koła Gospodyń Wiejskich – Kępianki. Spotkanie odbyło się w ramach cyklu spotkań obywatelsko – historycznych,
  • przedstawieniu pt.: "Niepodległa" z udziałem dzieci ze Szkoły Podstawowej w Brzostkowie oraz Niepublicznego Punktu Przedszkolnego w Ratajach Słupskich,
  • warsztatach artystycznych "Moja Mała ojczyzna” w czasie których wykonywane były kompozycje kwiatowe z bibuły, stroiki na groby zmarłych mieszkańców jak również na groby zmarłych żołnierzy poległych w czasie II wojny światowej, Arteterapia – wykonywanie kartek świątecznych, krasnali i bałwanków Bożonarodzeniowych.

Projekt finansowany jest ze środków  Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020.