Dziś: 17 Listopad 2018    |    Imieniny: Waleria, Salomea, Grzegorz

Proszowice: Wielkie Rodzinne Kolędowanie i Wigilia poruszyły serca

W piątek 22 grudnia 2017r. w pięknie rozświetlonym  pochodniami Ogrodzie Biblijnym w Proszowicach odbyło się szóste Wielkie Rodzinne Kolędowanie, które jest kontynuacją rozpoczętej w 2012 roku idei integracji uczniów Szkoły Podstawowej nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Proszowicach, podopiecznych Zespołu Placówek Caritas w Proszowicach i mieszkańców miasta Proszowice. W tym roku dołączyli również uczniowie Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi w Szczytnikach. Nastrojowe teksty, śpiewane kolędy i pastorałki oraz gorący wigilijny barszczyk przygotowany przez Mezzani Restobar wprowadziły wszystkich zebranych, mimo padającego deszczu, w świąteczny klimat.

Po rodzinnym kolędowaniu w Ogrodzie Biblijnym przyszedł czas na tradycyjną wigilię przy pięknie nakrytych stołach. W świetlicy Zespołu Placówek Caritas osoby niepełnosprawne, ubogie, chore i samotne oraz dzieci na wieczerzy miały możliwość złożenia sobie świątecznych życzeń oraz skosztowania smacznych, tradycyjnych wigilijnych potraw przygotowanych przez pracowników Caritas.W spotkaniu opłatkowym wzięli udział księża dyrektorzy Caritas Kieleckiej, ks. proboszcz, siostry zakonne, władze samorządowe oraz Państwo Konsulowie Lee-Elisabeth i Laurids Holscher.

Ważna jest radość osób, którym pomagamy. Mamy wielką satysfakcję, kiedy przychodzi do nas na Wigilię ponad 200 osób. Okres Świąt Bożego Narodzenia to okres szczególny w dzieleniu się dobrocią i życzliwością względem bliźniego. Dlatego też, to co robimy, wspólne pochylanie się nad osobami potrzebującymi w okresie Świąt Bożego Narodzenia, nabiera szczególnego wymiaru. To pokazuje, że jesteśmy nadal potrzebni – takie słowa skierowała do zebranych pani Urszula Jarosz- kierownik Zespołu Placówek Caritas w Proszowicach.

Wigilia ma szczególny wymiar i charakter. A tegoroczna kolacja, w tak licznym gronie osób musi poruszyć serca. Po wieczerzy wigilijnej obdarowaliśmy paczkami ponad 400 osób. Wielu z nich były produkty spożywcze oraz czapki, rękawiczki, szaliki i ciepłe skarpety.

Tak duży zakres pomocy mogliśmy zrealizować dzięki naszym darczyńcom, a także dzięki wsparciu finansowemu Wojewody Małopolskiego, Starostwa Powiatowego w Proszowicach (środki PFRON) oraz ze środków Województwa Małopolskiego. Z serca dziękujemy za wsparcie, mając nadzieję, że nasze wspólne działania na rzecz potrzebujących będą kontynuowane.