Dziś: 25 Lipiec 2017    |    Imieniny: Jakub, Krzysztof, Walentyna

Zapraszamy do projektu

W ramach zadania Aktywne postawy młodzieży – podnoszenie kompetencji, przedsiębiorczości i odpowiedzialności w wymiarze środowiska zaplanowano realizację działania obligatoryjnego (Opracowanie i wdrożenie lokalnego programu w zakresie aktywizacji społecznej młodzieży, w wykorzystaniem potencjału i zasobów szkół, podmiotów reintegracyjnych oraz lokalnych sieci świetlic i klubów młodzieżowych) oraz działania fakultatywnego (Opracowanie i wdrożenie lokalnego programu skierowanego do młodzieży, który będzie określał działania o charakterze profilaktycznym, propozycje kształcenia w zakresie nabycia umiejętności społecznych oraz form spędzania czasu wolnego). Zaplanowane działania (w ramach działania obligatoryjnego) obejmują: dwudniowe warsztaty wyjazdowe dla grupy około 20 osób każdy, spotkania propagujące ideę wolontariatu – w szkołach, świetlicach, Klubach Integracji Społecznej, z którymi Wnioskodawca (Caritas Diecezji Kieleckiej) współpracuje na rzecz realizacji różnego rodzaju działań. Spotkania mające na celu podzielenie się doświadczeniami z pracy wolontaryjnej. W ramach działania fakultatywnego zaplanowano warsztaty wyjazdowe dwudniowe mające na celu opracowanie i wdrożenie programu oraz wydarzenia zorganizowane przez młodzież dla młodzieży (gra miejska, wizyta w siedzibie mediów regionalnych, rajd pieszy). Podsumowaniem zadania będzie prezentacja osiągnięć podczas spotkania w grudniu 2017r. Uczestnikami działań będzie młodzież z terenu województwa świętokrzyskiego, w tym z terenów wiejskich i miejskich, objęta wsparciem w ramach Klubów Integracji Społecznej, funkcjonujące w strukturach Caritas. Celem działań będzie włączenie młodzieży w minimum 4 akcje wolontaryjne, charytatywne.

Chętne osoby prosimy do kontaktu z Diecezjalnym Centrum Wolontariatu w Kielcach, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polity Społecznej

WTZ - PIASEK WIELKI

Placówka pobytu dziennego przeznaczona dla osób niepełnosprawnych ze wskazaniem do terapii zajęciowej.

WOLONTARIAT

Zapraszamy na nową stronę Diecezjalnego Centrum Wolontariatu w Kielcach.

POMOC ŻYWNOŚCIOWA

Caritas Polska po raz kolejny jako jedna z czterech organizacji pozarządowych będzie realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020.

PROGRAM "SKRZYDŁA"

Program polegajacy na systematycznym materialnym wsparciu uczniów szkół podstawowych, gimnazjów i szkół średnich.

Wspieraj dzieła miłosierdzia Caritas Diecezji Kieleckiej podczas codziennych zakupów przez internet !    Dziękujemy.

Od 21-05-2010 r. nieprzerwanie uczestniczymy w programie Rzetelna Firma i udostępniamy szereg informacji świadczących o naszej wiarygodności.

Program wsparcia żywienia dzieci

Gościmy:

Odwiedza nas 60 gości oraz 0 użytkowników.

• zielen.jpg
  • cebule.JPG