You are currently viewing Zachęcamy do wsparcia programu Rodzina Rodzinie w Ukrainie

Zachęcamy do wsparcia programu Rodzina Rodzinie w Ukrainie

Caritas Diecezji Kieleckiej zachęca do włączenia się  akcję pomocy Rodzina Rodzinie w Ukrainie. Program jest odpowiedzią Caritas w Polsce na potrzebę długoterminowej pomocy Ukraińcom, którzy pozostali w swoim kraju w sytuacji kryzysu humanitarnego wywołanego wojną. Środki otrzymywane dzięki udziałowi w programie pozwolą beneficjentom na zakup żywności, leków, opału i zaspokojenie innych, podstawowych potrzeb.  Jako grupę docelową wybrano  rodziny z terenu diecezji kijowsko – żytomierskiej, obejmującej znaczną część centralnej Ukrainy, doświadczonej częstymi nalotami: rodziny wielodzietne, kobiety samotnie wychowujące dzieci, osoby starsze i niepełnosprawne, rodziny wewnętrznie przesiedlone. Program zakłada wsparcie dłuższe – 12- miesięczne lub jednorazowe. Udział w programie mogą zadeklarować darczyńcy indywidualni oraz grupy osób, parafie, wspólnoty katolickie. W tym celu należy zgłosić chęć uczestnictwa w programie na stronie https://rodzinarodzinie.caritas.pl/ukraina/ . Tam wskazany jest też kontakt telefoniczny i mailowy do koordynatora ze strony Caritas Polska.

Do udziału w programie Rodzina Rodzinie w Ukrainie zachęca wiernych diecezji kieleckiej bp Jan Piotrowski. „Zrozumiałe jest, że wobec przeciągającego się kryzysu może pojawić się pewne znużenie, tym bardziej, że sami coraz bardziej odczuwamy trudy pogarszającej się sytuacji ekonomicznej. Niemniej, jak pisze Ojciec Święty Franciszek w orędziu na tegoroczny Dzień Ubogich, to jest właśnie moment, aby nie odpuścić i by odnowić początkową motywację. Wobec barbarzyńskich bombardowań wiele osób na Ukrainie pozostaje bez podstawowych środków do życia i to w okresie zimy, dlatego chciałbym zachęcić wspólnoty parafialne do włączenia się w akcję Rodzina Rodzinie w Ukrainie.– czytamy w specjalnym komunikacie Biskupa Kieleckiego.