You are currently viewing XXI Ogólnopolska Zbiórka Żywności Tak. Pomagam!

XXI Ogólnopolska Zbiórka Żywności Tak. Pomagam!

Caritas Diecezji Kieleckiej organizuje przedświąteczną zbiórkę żywności, która odbędzie się w dniach 02 -03 grudnia 2022 roku (w piątek w godz. 14-20,  w sobotę w godz. 9 -18) w  sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Delikatesy Centrum, Euro Market, Top Market, Sklepy Euro, Netto, Lidl.  Akcja przeprowadzona zostanie w następujących miejscowościach naszego regionu: Kielce, Jędrzejów,  Ruda Strawczyńska, Chmielnik, Kazimierza Wielka, Miechów, Słomniki, Proszowice. Aby wziąć udział w zbiórce wystarczy pamiętać, by podczas robienia zakupów w najbliższy piątek lub sobotę kupić dodatkowy produkt i przekazać wolontariuszom Caritas dyżurującym w sklepach.

Podczas akcji będziemy zbierać żywność z długim terminem ważności: cukier, mąkę, ryż, makaron, olej, konserwy, herbatę, dżemy i słodycze. Wolontariuszami będą uczniowie szkół rozpoznawani po identyfikatorach. Nadzorować akcję będą wychowawcy szkół, pracownicy Caritas, członkowie Parafialnych Zespołów Caritas. Zebrana żywność przed Świętami Bożego Narodzenia zostanie przekazana w formie paczek dla rodzin ubogich, jak również dla osób samotnych, chorych i bezdomnych.