You are currently viewing “Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście”

“Przyjdźcie do Mnie wszyscy, którzy utrudzeni i obciążeni jesteście”

Słowa z Jezusa z Ewangelii wg św. Mateusza przyświecały obchodom 28. Światowego Dnia Chorego 11 lutego 2020.  W tym dniu w kieleckim Hospicjum Caritas im. św. Matki Teresy z Kalkuty biskup Marian Florczyk odprawił Mszę świętą w intencji chorych. Wraz z biskupem liturgię celebrowali ks. kapelan Adrian Bydliński i ks. Krzysztof Banasik – zastępca dyrektora Caritas Kieleckiej. W nabożeństwie uczestniczyli podopieczni Hospicjum, rodziny chorych, pracownicy, wolontariusze i przyjaciele placówki, wśród nich m.in. senator RP Krzysztof Słoń. Biskup Marian przypomniał, że Dzień Chorych ustanowił Jan Paweł II, by zwrócić uwagę świata na potrzeby ludzi chorych, którzy wymagają naszego wsparcia i naszej modlitwy, i że święto to związane jest  z upamiętnieniem objawień Matki Bożej w Lourdes. Ks. Krzysztof Banasik w homilii przywołał kilka myśli papieża Franciszka z orędzia na ten dzień i zauważył, że nasze Hospicjum jest ewangeliczną “gospodą Dobrego Samarytanina”, gdzie inspirowani przykładem Jezusa z miłością pochylamy się nad człowiekiem cierpiącym.  Na zakończenie udzielone zostało zebranym indywidualne błogosławieństwo Najświętszym Sakramentem, podobnie jak odbywa się to podczas nabożeństw w Lourdes. Piękną oprawę muzyczną i liturgiczną zapewnili uczniowie Szkoły Podstawowej nr 28 i SP Sióstr Nazaretanek w Kielcach pod kierunkiem p. Katarzyny Bojczuk.

Po południu w sali koncertowej  Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych im. L. Różyckiego w Kielcach odbył się Koncert charytatywny “Serce dla Hospicjum”. Wystąpiły zespoły Shaken Organs z VI LO w Kielcach oraz uczniowie ZPSM im. L. Różyckiego. Podczas koncertu można było wesprzeć chorych kieleckiego Hospicjum poprzez ofiary do puszek oraz udział w licytacjach wartościowych przedmiotów, m.in. obrazów.