You are currently viewing Obchody Dnia Chorego, by okazać naszą bliskość

Obchody Dnia Chorego, by okazać naszą bliskość

We wspomnienie Najświętszej Maryi Panny z Lourdes 11 lutego 2021 r. obchodzimy XXIX Światowy Dzień Chorego. W orędziu na ten dzień Ojciec Święty Franciszek napisał, że  to odpowiedni moment, by zwrócić szczególną uwagę na chorych i na tych, którzy się nimi opiekują, zarówno w miejscach przeznaczonych na ich pielęgnację, jak i na łonie rodziny czy wspólnot. Papież zwraca uwagę, że w tym roku nasze myśli kierujemy w szczególności do tych, którzy na całym świecie cierpią z powodu skutków pandemii koronawirusa. Dzień Chorego to zaproszenie do modlitwy za chorych, okazania im bliskości i podjęcia dla nich konkretnych uczynków miłosierdzia. W tym dniu placówkach Caritas Diecezji Kieleckiej w intencji chorych Eucharystię będą sprawować bp Jan Piotrowski w Hospicjum im. św. Matki Teresy w Kielcach oraz bp Andrzej Kaleta w Domu dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie.

Wokół świętowania Dnia Chorego rodzą się różne akcje i inicjatywy. W ramach pomocy dla Hospicjum im. św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach prowadzona jest akcja “Serce dla Hospicjum” do której włączyło się około 30 grup wolontaryjnych. Polega ona na upieczeniu ciastek w kształcie serc i rozprowadzeniu ich jako cegiełki na rzecz kieleckiego Hospicjum. To część kampanii hospicyjnej Pola Nadziei 2020/21. Zbiórki w niedzielę 14 lutego odbędą się m.in. przy parafiach św. Józefa Robotnika w Kielcach, Św. Krzyża w Kielcach, Zwiastowania Pańskiego w Piotrkowicach i św. Bartłomieja w Chęcinach. Młodzi wolontariusze przez cały tydzień kwestują także w placówkach edukacyjnych. Mocno zaangażowały się w działania Szkolne Koła Caritas w Mniowie, Brynicy, Polichnie, SP 39 w Kielcach oraz uczniowie ze szkół w Zajączkowie, SP 12 w Kielcach i VI LO im. J. Słowackiego w Kielcach. Piernikowe serca rozprowadzają także grupy Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży. Pierniczki można nabyć w biurze Caritas w Kielcach, księgarni Jedność czy Kurii Kieleckiej. Dzięki życzliwości p. Renaty Janik – Wicemarszałek Województwa Świętokrzyskiego do akcji włączył się Zarząd Województwa Świętokrzyskiego na czele z p. Marszałkiem Andrzejem Bętkowskim i pracownicy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, którzy podczas spotkania z pracownikami i wolontariuszami Caritas hojnie podzielili się datkami. Dodatkowo Dyrekcja Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej przekazała 10 pulsoksymetrów do opieki nad chorymi.

Dla pacjentów Hospicjum im. bł. Benardyny Jabłońskiej w Miechowie wolontariusze wykonali kilkadziesiąt pluszowych serc w ramach akcji #PrzytulSercem. Miłe w dotyku poduszeczki znajdą się w Dniu Chorego na łóżku każdego z podopiecznych tego miejsca.

W ramach działań edukacyjnych Diecezjalne Centrum Wolontariatu Caritas zorganizowało dla wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas online quiz wiedzy  na temat idei hospicyjnej i pomagania osobom chorym. Uczniowie w 5 konkurencjach mierzą się m.in. z tworzeniem plakatu, pytaniami otwartymi czy nauką podstaw języka migowego.

Mamy nadzieje, że te działania przysłużą się dobrze idei Światowego Dnia Chorego, bo zgodnie z przesłaniem papieża Franciszka społeczeństwo jest bardziej ludzkie, jeśli potrafi bardziej zatroszczyć się o swoich słabych i cierpiących członków, a zdoła czynić to skutecznie będąc ożywione miłością braterską.