You are currently viewing Zakończył się I turnus kolonii w Kaczynie

Zakończył się I turnus kolonii w Kaczynie

W dniach 29 czerwca – 10 lipca 2020 roku 53 osobowa grupa dzieci z kieleckich świetlic Caritas wypoczywała na kolonii w Kaczynie. Zachowując wytyczne sanitarne w Ośrodku Eko-Kaczyn zostały utworzone 4 grupy kilkunastoosobowe, a uczestnicy zakwaterowani byli w 4 obszernych domkach z zachowaniem odpowiedniego metrażu na osobę. Na turnusie realizowany był program wychowawczy „Otwarci na świat” przybliżający postać Świętego Jana Pawła II. Dzieci miały liczne zajęcia związane z tematyką papieską. Organizowane były m.in. quizy i konkursy, odbył się także konkurs plastyczny na najpiękniejszy portret Papieża. Grupę odwiedził w pierwszy piątek miesiąca ks. bp Marian Florczyk, który w miejscowym kościele parafialnym sprawował Eucharystię za kolonistów. Ponadto uczestnicy skorzystali z bogatej oferty wycieczek autokarowych m.in.: Święty Krzyż – gdzie zostali pobłogosławieni relikwiami Drzewa Krzyża Świętego, Krzyżtopór – zamek położony w miejscowości Ujazd, „Leśne Zacisze” w Lisowie – wycieczka edukacyjna, podczas której mogły poznać i zobaczyć wiele gatunków zwierząt. Jak na każdej kolonii nie mogło zabraknąć konkursów z nagrodami, dyskotek i kąpieli w jeziorze lub na basenie. Koloniści lubiący ruch na świeżym powietrzu mieli możliwość korzystania z boiska wielofunkcyjnego, na którym organizowano zajęcia sportowe, rozgrywki, gry i zabawy zespołowe oraz z dużej altany z miejscem na grilla bądź ognisko. Turnus miał zapewnioną opiekę kierownika i czterech wychowawców. Realizowany był także program profilaktyczny  z psychologiem – terapeutą. Na turnusie dopisała nie tylko pogoda, ale także dobre humory podopiecznych i kadry.

Caritas Diecezji Kieleckiej jest jedną z 13 Caritas diecezjalnych, które zdecydowały się zorganizować w tym roku kolonie dla dzieci, choć i tak ze względu na stan epidemii przebiegają one inaczej niż zwykle. Zrezygnowaliśmy z wypoczynku nad morzem i w górach, ograniczona została też liczba uczestników. Wdzięczni jesteśmy zarządowi i pracownikom Fundacji Pomost, która prowadzi ośrodek w Kaczynie, za stworzenie bardzo dobrych i bezpiecznych warunków do wypoczynku. Kolonie dofinansowane zostały ze środków Kuratorium Oświaty w Kielcach i z Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom.