You are currently viewing Dzień Dobra w Miechowie

Dzień Dobra w Miechowie

Obchodzone w Niedzielę Miłosierdzia Bożego Święto Patronalne Caritas przypomina, że ta kościelna organizacja każdego dnia niesie pomoc potrzebującym na różnych szczeblach, od wymiaru ogólnopolskiego a nawet międzynarodowego, po poziom parafii czy szkoły. Od Niedzieli Miłosierdzia obchodzony jest Tydzień Miłosierdzia, którego zwieńczeniem jest Dzień Dobra. To okazja do tego, by  zwrócić uwagę na tych, którzy szczególnie potrzebują wsparcia i oczekują, aby wyciągnąć do nich pomocną dłoń. Dnia 20 kwietnia 2023 r. z okazji Dnia Dobra Parafialny Zespół Caritas działający przy Parafii Grobu Bożego w Miechowie zorganizował spotkanie integracyjne dla młodzieży i seniorów.

Głównym punktem obchodów był występ uczniów z Zespołu Szkół nr 2 w Miechowie dla podopiecznych Domu Pomocy Społecznej „Betania”. Potem był wspólny śpiew seniorów z wolontariuszami, rozmowy, wspomnienia oraz recytacja wierszy. Po zakończeniu każdy z pensjonariuszy otrzymał miłą niespodziankę od wolontariuszy w formie słodkiego poczęstunku. Mogliśmy się utwierdzić w przekonaniu, że tak wiele dobra tkwi w każdym człowieku, bez względu na wiek, i że warto tym dobrem się dzielić.