You are currently viewing Ks. dyrektor Stanisław Słowik przewodniczącym Rady Zatrudnienia Socjalnego

Ks. dyrektor Stanisław Słowik przewodniczącym Rady Zatrudnienia Socjalnego

Dnia 19 stycznia 2023 r. w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej odbyło się inaugurujące posiedzenie III kadencji Rady Zatrudnienia Socjalnego. Przewodniczącym powołanym przez p. minister Marzenę Maląg na lata 2022 – 2025 został ks. dr Stanisław Słowik. Akty powołania dla przewodniczącego i członków Rady wręczyła wiceminister Anita Czerwińska.

Głównym zadaniem Rady Zatrudnienia Socjalnego jest opiniowanie projektów aktów prawnych w zakresie zatrudnienia socjalnego oraz integracji zawodowej i społecznej osób dotkniętych wykluczeniem społecznym. Ponadto Rada przygotowuje dla Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej różne ekspertyzy dotyczące bieżących problemów społecznych oraz inicjuje niezbędne zmiany aktów prawnych z tego obszaru. W poprzedniej kadencji ks. Słowik był wiceprzewodniczącym Rady. Ponadto jest też członkiem Rady Pożytku Publicznego, członkiem Komitetu Umowy Partnerstwa z UE oraz wielu innych gremiów społecznych na poziomie krajowym i regionalnym.

/zdjęcia za www.gov.pl/