You are currently viewing Kolonie w Chłapowie nad Bałtykiem w pełni!

Kolonie w Chłapowie nad Bałtykiem w pełni!

Zakończył się pierwszy turnus kolonijny Wakacyjnej Akcji Caritas nad morzem Bałtyckim w Chłapowie, koło Władysławowa. W ośrodku Wczasowo-Kolonijnym Renusz od 7 do 18 lipca odpoczywało łącznie 90 dzieci. W tym roku program kolonijny „Odkrywcy talentów” bazował na wzmacnianiu swoich mocnych stron i rozwijaniu pasji. Każdego dnia uczestnicy poznawali postać dnia oraz mieli tematyczne pogadanki i różne zadania z tym związane. Codziennie odprawiania była Msza św. w miejscowym kościele. Pogodne wieczory wypełnione były śpiewem, muzyką oraz zabawami integracyjnymi. Była „Szansa na sukces”, „Mam talent”, dyskoteka oraz karaoke. Uczestnicy korzystali z kąpieli słonecznych na Chłapowskiej plaży, odwiedzili też AquaPark w Redzie, Motylarnię w Rozewiu oraz Zoo w Gdańsku – Oliwie.  Były również piesze wycieczki Doliną Chłapowską oraz spacery po Władysławowie. Każdy dzień wypełniony był po brzegi rozmaitymi atrakcjami. Dzieci wróciły zmęczone, ale przede wszystkim bardzo zadowolone.

Obecnie trwa drugi turnus w Chłapowie, na którym wypoczywają dzieci z powiatu buskiego. Na trzeci turnus pojadą dzieci z gminy Słomniki i z Kielc. Na ostatni, czwarty turnus od 9 do 20 sierpnia zabierzemy uczestników z gminy Jędrzejów i gminy Miechów. Rekrutacja grupy miechowskiej jest prowadzona poprzez Parafialny Zespół Caritas przy Parafii Grobu Bożego w Miechowie.