You are currently viewing Ferie w mieście ze świetlicą

Ferie w mieście ze świetlicą

Ferie zimowe już za nami, dzieciom na pewno pozostało wiele wspomnień i niezapomnianych wrażeń. I choć nie wszystkie mogły pojechać w góry, by szusować na nartach, to oferta kieleckich świetlic środowiskowych pokazała, że ferie w mieście mogą bardzo ciekawe.

W Świetlicy Środowiskowej Caritas “Pod Aniołem” z zimowiska skorzystało łącznie 40 dzieci. Już pierwszego dnia, oprócz ustalenia zasad wypoczynku, dzieci mogły zagłębić się w świat programowania. Zbudowały z klocków lego pojazdy, które później, po odpowiednim zaprogramowaniu same jeździły. Największą atrakcją tych warsztatów były wyścigi robotów. Nie zabrakło wyjazdów promujących zdrowy, aktywny styl życia. Wychowankowie z przyjemnością spędzili czas na basenie ” Olimpic” w Strawczynie, na kręglach, czy też na trampolinach “FlySky”. Zorganizowano także dwa wyjścia do kina Moskwa. Ciekawą formą spędzenia wolnego czasu były wycieczki autokarowe. W pierwszym tygodniu dzieci pojechały do Muzeum Nauki i Techniki w Starachowicach. Już sama forma tego obiektu była dla wielu zaskoczeniem. Wychowankowie mogli obejrzeć pozostałości po zakładach wielkopiecowych. Zwiedzili także wystawę multimedialną poświęconą dinozaurom i innym gadom zamieszkujących nasz region w odległej przeszłości, a także wystawę samochodów Star. Na zakończenie doskonale bawiły się w Sowie- czyli małym centrum nauki, gdzie nauka, poprzez dowolne eksperymentowanie, łączy się z zabawą. Kolejnym kierunkiem wyjazdu było Podzamcze i Centrum Leonardo da Vinci. Tam wychowankowie najpierw uzyskali wiele ciekawych informacji na temat mydła i jego właściwości, a następnie sami wykonali własne pachnące mydełka. W drugim tygodniu ferii grupa wychowanków, zaangażowanych w działalność świetlicowej grupy teatralnej, wyjechało na trzydniowy wypoczynek do ośrodka EkoWypoczynek w Kaczynie. Dzieci bawiły się tam w gry integracyjne, podchody w lesie, teleturnieje i konkursy. Nie zabrakło dyskoteki i karaoke. W trakcie pobytu dzieci odwiedziły także basen Koral w Morawicy. Ostatniego dnia do Kaczyna przyjechała reszta świetlicowej społeczności. W ten sposób na zabawach, turniejach i konkursach zakończyliśmy ten obfity w atrakcje czas.

W Świetlicy Środowiskowej Caritas „U Józefa” w zajęciach feryjnych uczestniczyło 35 dzieci. Z wielką chęcią i zainteresowaniem pogłębiały wiedzę z historii Polski zwiedzając Muzeum Dialogu Kultur w Kielcach, Pałacyk Henryka Sienkiewicza w Oblęgorku, Archeologiczne Muzeum, Dom Jana Długosza i Kolegiatę w Wiślicy. Wychowankowie odwiedzili Oceanarium w Zagnańsku i tamtejszą wystawę „fascynujący świat owadów”.  Ciekawym doświadczeniem była dla nich wizyta w Planetarium na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Grupa pojechała również do Centrum Nauki i Centrum Nauki Leonardo Da Vinci w Podzamczu Chęcińskim, gdzie uczestniczyły w  warsztatach z farmakologii oraz optyki. Nie zabrakło również rozrywek i szaleństwa na trampolinach „FlySky”, gry w kręgle i bilard oraz seansów filmowych w Kinie Helios i Moskwa.

Dzieciom zapewne ferie szybko minęły, ale dla podopiecznych kieleckich świetlic Caritas był to czas aktywnie spędzony przez, pełen licznych atrakcji i niezapomnianych wrażeń.