You are currently viewing Wizyta studyjna w hospicjach na Pomorzu

Wizyta studyjna w hospicjach na Pomorzu

W ramach wizyty studyjnej w dniach 24-25.11.23 przedstawiciele Hospicjum im. Św. Matki Teresy z Kalkuty w Kielcach oraz Hospicjum Caritas Diecezji Kieleckiej im. Bł. S. Bernardyny Jabłońskiej w Miechowie odwiedzili Dom Hospicyjno-Opiekuńczy Caritas im. Bpa Czesława Domina w Darłowie i Dom Hospicyjny Caritas im. św. Józefa w Sopocie.

Pierwszego dnia wizyty ośmioosobowa delegacja Caritas Diecezji Kieleckiej została ugoszczona przez pracowników Hospicjum im. Bpa Czesława Domina w Darłowie. Na czele spotkania stał wicedyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej ks. Krzysztof Banasik oraz dyrektor darłowskiego Hospicjum ks. Krzysztof Sendecki wraz z oddziałową mgr Danutą Wieczorek. Delegacja została oprowadzona po terenie ośrodka i zaznajomiona z organizacyjnymi aspektami funkcjonowania placówki. Następnie przeprowadzono  spotkanie z panelem dyskusyjnym gwarantujące sposobność do integracji oraz wymiany doświadczeń w pełnieniu misji idei hospicyjnej. Pierwszy dzień wizyty studyjnej zwieńczyła Msza święta, która odbyła się w kaplicy Domu Hospicyjno-Opiekuńczego w Darłowie.

Kolejnym głównym punktem programu wizyty studyjnej, poprzedzonym odprawieniem porannej mszy świętej, było spotkanie z przedstawicielami dzieła Fundacji Morze Miłości w Darłowie. Przedstawiciele zarządu Fundacji, członkowie delegacji Diecezji Kieleckiej oraz gospodarze hospicjum w Darłowie, podejmowali wspólnie refleksję nad doświadczeniem działalności  hospicjów, sposobami pozyskiwania darczyńców, a także o wolontariacie hospicyjnym. Członkowie zarządu Fundacji podzielili się genezą powstania, a także bogatą historią charytatywnego dzieła w Darłowie. W ramach dążenia do synergii oddziaływań placówek Caritas, w trakcie rozmowy przedstawiono zagadnienie portalu hospicjowo.cartas.pl, będącego projektem i jednocześnie narzędziem budującym perspektywę współpracy hospicjów Caritas w Polsce.

Następnie delegacja wyruszyła do Sopotu, gdzie nastąpiło spotkanie z przedstawicielami Domu Hospicyjnego im. Św. Józefa w Sopocie. Podobnie jak dnia poprzedniego, delegacja Diecezji Kieleckiej została ciepło przyjęta i zaznajomiona z ośrodkiem. Wizytę zwieńczyło wspólne spotkanie z zarządem placówki i wolontariuszami.

Przeżycie wizyty studyjnej na Pomorzu stanowi cenne doświadczenie dla osób aktywnie zaangażowanych w ideę hospicyjną. Wyjazd, którego centrum tworzyło nawiązanie rzeczywistego kontaktu z drugim człowiekiem, pozwala nam na zyskanie poczucia, iż wspólnie poczyniliśmy kroki, aby zacieśnić współpracę i wzmocnić swoje działania w dążeniu do jak najlepszej realizacji  idei hospicjum Caritas.

Wizyta studyjna odbyła się w ramach projektu „Pomóż pomagać – fundraising hospicyjny” i sfinansowana ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWE FIO na lata 2021 – 2030.

Izabela Skrzypek, psycholog Hospicjum im. Św. M. Teresy z Kalkuty w Kielcach