You are currently viewing Piknik ekologiczny w Proszowicach

Piknik ekologiczny w Proszowicach

Zorganizowany w Zespole Placówek Caritas w Proszowicach 29 czerwca pierwszy Ekopiknik, połączony z pokazem ekomody, dostarczył wszystkim uczestnikom i zaproszonym gościom wielu wspaniałych wrażeń. Z zachwytem patrzyliśmy na wspaniałe kreacje przygotowane przez uczestników. A można było podziwiać suknie balowe wykonane z szarego papieru lub kolorowych gazet, strój sportowy, do stworzenia którego użyto opakowań po słodyczach, elegancką suknię wieczorową wykonaną tylko i wyłącznie z surowców nadających się do recyklingu i wiele innych interesujących kreacji. Aura nam sprzyjała, więc modelki i modele swoje piękne stroje pokazali w równie pięknym Ogrodzie Biblijnym. Była to prawdziwa uczta dla oczu. Na Ekopikniku nie mogło zabraknąć konkursów związanych z tematyką ochrony środowiska, w którym żyjemy. O tym, jak ogromne znaczenie dla człowieka ma kontakt z naturą wspomniał również ksiądz dyrektor Stanisław Słowik, przypominając wszystkim, że wraz z postępem technologicznym człowiek częściowo zatracił swój pierwotny kontakt z naturą. Na szczęście na całym świecie powstają różne inicjatywy mające na celu uświadomienie ludziom, że ziemię mamy tylko jedną i musimy o nią dbać. Podczas naszego pikniku można było wziąć udział w warsztatach z wikliny papierowej, wylosować nagrodę i na przykład trafić na piękny kwiat w doniczce, a ponadto można było się wspaniale bawić, bo ideą Ekopikniku była integracja. Przed radosną zabawą taneczną wszyscy mieli okazję wysłuchać koncertu piosenek w wykonaniu pani dr Moniki Semik, pracownicy Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, prowadzącej w naszej placówce zajęcia z muzykoterapii.

Dziękujemy wszystkim naszym gościom z zaproszonych placówek za ogromne zaangażowanie i przygotowanie tak pięknych kreacji. Bardzo cieszymy się, że na Ekopikniku mogliśmy gościć przedstawicieli lokalnych władz samorządowych i placówek pomocy społecznej. Szczególne podziękowania kierujemy do pana Jana Biernackiego z firmy B&G za przekazanie lodów dla uczestników pikniku.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Impreza została dofinansowana również ze środków PFRON będących w dyspozycji Powiatu Proszowickiego.