You are currently viewing Seniorzy z Ukrainy z wizytą w Busku Zdroju i w Klubie Seniora w Czyżowicach

Seniorzy z Ukrainy z wizytą w Busku Zdroju i w Klubie Seniora w Czyżowicach

Pomoc osobom uciekającym przed wojną to nie tylko zapewnienie podstawowych potrzeb, ale także wsparcie poprzez stworzenie przyjaznej atmosfery i integracja z lokalną społecznością, żeby nie czuli się samotni.

Grupa ok. 40 seniorów z Ukrainy  zamieszkałych na terenie Kielc i okolic dnia 28 czerwca  pojechała do Buska Zdroju oraz Czyżowic w ramach wycieczki organizowanej przez Centrum Pomocy Migrantom i Uchodźcom. Słynna miejscowość uzdrowiskowa powitała zwiedzających piękną pogodą. Seniorzy  mieli okazję spacerować po buskim parku, zwiedzić Tężnię oraz sanatorium Marconi. Na zakończenie pobytu w uzdrowisku goście mogli poczęstować się pyszną szarlotką z lodami w restauracji Victoria.

Następnie seniorzy udali się na obiad i spotkanie integracyjne do Klubu Seniora w Czyżowicach. Kierowniczka placówki p. Elżbieta Wcisło zaserwowała obiad składający się z tradycyjnych dań polsko – ukraińskich – bigos i barszcz ukraiński. Dodatkowo na deser poczęstowano nas pysznymi ciastami pieczonymi przez podopiecznych klubu i mieszkań wspieranych. Obywatele Ukrainy zapoznali się z aktywną działalnością Klubu Seniora oraz  mogli podziwiać wytwory rękodzieła. Po obiedzie seniorzy udali się na wycieczkę do lokalnego źródełka-studzienki w Czyżowicach- które liczy sobie ponad 200 lat i związana jest z nim legenda dotycząca uzdrawiającej mocy wód. Dlatego też kto chciał  mógł  zabrać ze sobą zapas wyjątkowej wody.

Odwiedziny w Czyżowicach zakończyły się wspólnym grillowaniem, śpiewaniem piosenek oraz ciepłymi rozmowami.

Chcielibyśmy w przyszłości dać możliwość starszym ludziom nie tylko odkrywanie piękna Polski, jej historii, kultury, ale również polepszyć zdrowie fizyczne i psychiczne, organizując im wycieczki piesze i wyjazdowe, zajęcia ruchowe, ciekawe spotkania i mnóstwo pozytywnych emocji.