You are currently viewing Wiele atrakcji na zimowisku w Zakopanem

Wiele atrakcji na zimowisku w Zakopanem

W dniach 12 – 17 lutego 2024 r. grupa 46 dzieci odpoczywała w Zakopanem na zimowisku zorganizowanym przez Caritas Diecezji Kieleckiej. Choć w zimowej stolicy Polski panowała bardziej wiosenna aura, to jednak dla dzieci przygotowano wiele rozmaitych atrakcji.

Uczestnicy odwiedzili m.in. Centrum Edukacji Przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Narodowego, gdzie mogli zapoznać się z ciekawymi wystawami ukazującymi przyrodę Tatr. Odwiedzili też Pustelnię Św. Brata Alberta na Kalatówkach, wjechali wyciągiem krzesełkowym na Wielką Krokiew i zwiedzili Zakopane. Niezapomnianą frajdą dla dzieci był pobyt w Termach Chochołowskich, gdzie mogły doświadczyć wielu wodnych atrakcji. Mimo ogólnego braku śniegu udało się zaznać zimowych sportów na zakopiańskiej Harendzie. Dzieci mogły pojeździć na łyżwach, a przede wszystkim na snowboardzie i nartach na naśnieżonej trasie. Wielu początkujących adeptów stawiało pierwsze kroki na stoku pod czujnym okiem instruktorów. Na zimowisku nie zabrakło elementów religijnych, dzieci uczestniczyły m.in. w nabożeństwie Środy Popielcowej i Drodze Krzyżowej w Sanktuarium Cudownego Medalika na Olczy.

W ostatnim dniu mogły też posłuchać góralskich opowieści i przyśpiewek na spotkaniu z lokalnym twórcą ludowym. Wypoczynek zimowy zorganizowany został we współpracy ze Stowarzyszeniem Razem Dzieciom z Buska – Zdroju.