You are currently viewing Ponad 8 ton żywności w przedświątecznej zbiórce „Tak. Pomagam!”

Ponad 8 ton żywności w przedświątecznej zbiórce „Tak. Pomagam!”

Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach 17 – 18 marca  2022 r. przeprowadziła zbiórkę żywności w ramach XXII ogólnopolskiej akcji  „Tak. Pomagam!”. Żywność zbierana była w 61 sklepach sieci Biedronka, PSS Społem, Lewiatan, Paleo, Netto, Intermarche,  Delikatesy Centrum i Lidl. Wolontariusze zbierali żywność w Kielcach, Chęcinach, Nowinach, Chmielniku, Kazimierzy Wielkiej, Busku – Zdroju, Skalbmierzu, Jędrzejowie, Miechowie, Rudzie Strawczyńskiej, Stopnicy i Proszowicach.

Do oznakowanych koszy sklepowych trafiały produkty z przedłużonym terminem ważności, takie jak: mąka, makarony, kasze, oleje, konserwy, słodycze. Wolontariusze z Parafialnych i Szkolnych Kół Caritas, wychowawcy szkół i pracownicy Caritas zebrali łącznie 8360,50 kg żywności.  Zebrane produkty  przekazane zostaną do osób samotnych, bezdomnych, chorych oraz rodzin potrzebujących. Dziękujemy darczyńcom, wolontariuszom, nauczycielom oraz pracownikom sklepów za zaangażowanie i włączenie się w akcję „Tak. Pomagam!”