You are currently viewing Obchody Niedzieli św. Franciszka w Kielcach

Obchody Niedzieli św. Franciszka w Kielcach

W niedzielę, 03.10.2021 r. w parafii pw. Św. Wincentego Pallottiego w Kielcach odbyły się diecezjalne obchody Niedzieli św. Franciszka, organizowane przez Caritas Diecezji Kieleckiej. Wydarzenie pod hasłem „Dzielę się w niedzielę” odbyło się w przeddzień liturgicznego wspomnienia “Biedaczyny z Asyżu”, który uważany jest za patrona ekologii i ekologów.
Świętowanie w duchu wdzięczności Bogu i odpowiedzialności za piękno stworzenia rozpoczęło się rodzinną Mszą św. o godz. 11:30 podczas której homilię wygłosił ks. Wojciech Winek SAC.

Po Mszy świętej odbyły się animacje dla dzieci, gry i zabawy z chustą, malowanie twarzy, balonowe zoo, tatuaże, pokaz dużych baniek mydlanych, tańce integracyjne, a także warsztaty dekorowania worko-plecaków. Chętni i odważni uczestnicy festynu zasiedli za maszyną do szycia i spróbowali swoich sił w samodzielnym wykonaniu wielorazowych woreczków na drugie śniadanie lub na owoce i warzywa. Przybyli mieszkańcy mieli możliwość wysłuchać interesujących prelekcji. O porządkowaniu nie tylko mieszkania, ale całej przestrzeni wokół siebie oraz o pozbywaniu się niepotrzebnych rzeczy opowiedziała Kinga Cywoniuk z bloga Potrzebuję MNIEJ – z miłości do minimalizmu, która dzieliła się swoim doświadczeniem z pierwszego przeprowadzonego świętokrzyskiego declutteringu.

O godzinie 13:00 odbyła się uroczysta Msza Święta w intencji Stworzenia, na której słowo wygłosił ks. dr Stanisław Słowik, dyrektor Caritas Diecezji Kieleckiej. Tuż po niej odbyła się prelekcja na temat mocy ziół, owoców i warzyw w przywracaniu zdrowia. O tym jakie lekarstwa znajdujemy w swojej kuchni i dlaczego nadmiar jest szkodliwy, a zwłaszcza o tym dlaczego warto modlić się codziennie mówiła p. Beata Jakoniuk-Wojcieszak, naturoterapeutka, dziennikarka, doradca żywieniowy medycyny św. Hildegardy. Był także czas na pyszny wspólny poczęstunek, chwilę wytchnienia i rozmów przy herbacie. Zaraz po nim głos zabrali ks. Wojciech Winek, ks. Marcin Krzysztoszek prowadząc dyskusję na temat: Nasz wspólny Dom w pierwszych rozdziałach Księgo Rodzaju.

Bardzo dziękujemy Księżom Pallotynom za gościnę, prelegentom i animatorom oraz wszystkim uczestnikom radosnego świętowania ekologicznej niedzieli.

Obchody Niedzieli św. Franciszka odbyły się w ramach projektu “Ekologia integralna encykliki Laudato si w działaniu wspólnot Caritas i społeczności lokalnych” realizowanego przez Caritas Diecezji Kieleckiej w partnerstwie z Caritas Polska ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Tutaj można zobaczyć transmisję z uroczystej Mszy Świętej: https://www.youtube.com/watch?v=-SOlqIUTuDo
i prelekcji “Lekarze z ogrodu”: https://www.youtube.com/watch?v=zAFnWj2SKg0&t=2482s