You are currently viewing Ciekawe działania dla osób starszych w Parafialnych Zespołach Caritas

Ciekawe działania dla osób starszych w Parafialnych Zespołach Caritas

W ostatnich dniach dokonaliśmy podsumowania projektu “Mikrogranty dla Parafialnych Zespołów Caritas”,  który był realizowany  przez Caritas Diecezji Kieleckiej w dniach od 20.10.2022 do 30.11.2022r. I mogliśmy się przekonać jak wielki potencjał tkwi w wolontariuszach Parafialnych Zespołów Caritas, jak wiele mają pomysłów dla swoich podopiecznych.

W październiku ub. roku po szkoleniu dla PZC, które odbyło się w Kaczynie został ogłoszony konkurs na mikrogranty dla Parafialnych Zespołów Caritas. Założeniem konkursu była promocja zdrowego stylu życia, aktywizacja seniorów w środowisku lokalnym, integracja międzypokoleniowa, stworzenie propozycji spędzania wolnego czasu dla osób samotnych. Wysokość dofinansowania wynosiła 3 tys. zł dla każdego projektu. Wybrano do realizacji oferty ośmiu Parafialnych Zespołów Caritas z terenu diecezji kieleckiej: Słomniki, Jędrzejów – par. św. Trójcy , Brzeziny, Chomentów, Piasek Wielki, Gorzków, Kielce- par. św. Wojciecha i Kielce – par. św. Maksymiliana Marii Kolbe.

W ramach projektu seniorzy brali udział w działaniach związanych ze zdrowym odżywianiem, niemarnowaniem żywności, warsztatami kulinarnymi, nabywali nowych umiejętności w warsztatach florystycznych i warsztatach muzycznych. Odbyło się też wiele spotkań integracyjnych dla osób starszych i  samotnych, uczestnicy projektów mieli możliwość wspólnych debat i biesiadowania, a także uczestniczyli w różnego rodzaju wycieczkach i pielgrzymkach.

Projekt finansowany został ze środków Caritas Polska we współpracy z Fundacją Biedronki.