You are currently viewing Respiratory od Caritas dla świętokrzyskich medyków

Respiratory od Caritas dla świętokrzyskich medyków

Dnia 20 listopada 2020 Caritas Diecezji Kieleckiej przekazała 2 respiratory reanimacyjno – transportowe do walki z COVID -19. Trafiły one do Świętokrzyskiego Centrum Ratownictwa Medycznego i Transportu Sanitarnego w Kielcach oraz Zespołu Opieki Zdrowotnej w Busku – Zdroju. Podczas spotkania ks. Stanisław Słowik, dyrektor Caritas Kieleckiej, podzielił się spostrzeżeniami, że epidemia dotyka wiele osób i placówek, dlatego ważne jest wspólne działanie i wzajemna pomoc. Przekazane respiratory PARAPAC PLUS to bardzo dobrej jakości sprzęt kompaktowy, który służy do wentylacji zastępczej i terapii tlenowej z możliwością pracy w karetkach pogotowia, samolotach i śmigłowcach, w transporcie szpitalnym. Pani Marta Solnica, dyrektor Świętokrzyskiego Centrum Ratownictwa Medycznego i Transportu Sanitarnego w Kielcach podkreślała, że otrzymany respirator posłuży do wyposażenia kolejnej karetki pogotowia w sprzęt niezbędny do wentylowania pacjentów z niewydolnością oddechową. Pani Jolanta Kamińska, przedstawiciel Szpitala w Busku- Zdroju podziękowała za niezwykle cenną darowiznę dla buskiej placówki, która obecnie przyjmuje pacjentów wyłącznie z koronawirusem. Respiratory zostały zakupione i przekazane przez Caritas Polska w ramach akcji “Wdzięczni Medykom”. Wcześniej z tego programu wsparcie w postaci środków ochrony osobistej otrzymało kilka świętokrzyskich szpitali oraz placówki medyczne prowadzone przez Caritas Kielecką.