You are currently viewing POKOLENIE S jak Skrzydła. 20 lat wspierania dzieci

POKOLENIE S jak Skrzydła. 20 lat wspierania dzieci

Skrzydła i Dwa Talenty – po raz 20. ruszają dwa flagowe programy stypendialne Caritas Polska. Od początku ich istnienia największa organizacja dobroczynna w Polsce przekazała 21 mln złotych na stypendia dla 14 tysięcy dzieci. Stypendia są przyznawane w kwocie 1500-2000 zł rocznie. Program Skrzydła wspiera dzieci z najuboższych rodzin, a program Dwa Talenty tych, którzy rozwijają swoje pasje i uzdolnienia.

Komu skrzydła, komu talenty

Programy Skrzydła i Dwa Talenty mają to długoterminowa pomoc skierowana do uczniów szkół podstawowych i średnich. Celem programów stypendialnych Caritas Polska jest wyrównywanie szans edukacyjnych oraz umożliwienie dzieciom i młodzieży rozwijania ich zainteresowań i pasji. — W każdym społeczeństwie znajdą się takie dzieci czy taka młodzież, która potrzebuje szczególnego wsparcia. I my na te potrzeby odpowiadamy już od 20 lat. Przez ten czas wsparliśmy 14 tys. dzieci. Tak naprawdę możemy powiedzieć już o całym pokoleniu. Pokoleniu S jak Skrzydła — mówi Małgorzata Jarosz-Jarszewska, zastępca Dyrektora Caritas Polska. Programy stypendialne skierowane do dzieci mogą realnie wpłynąć na poprawę sytuacji w rodzinie. Program Skrzydła skierowany jest do dzieci będących w trudnej sytuacji materialnej. Jego zadaniem jest długoterminowa pomoc uczniom szkół podstawowych i średnich.

Wsparcie, w zależności od potrzeb, polega na zapewnieniu obiadu w szkole, odzieży, przyborów szkolnych oraz dofinansowaniu wycieczek i wyjazdów. Opłacane są również zajęcia wyrównawcze, pozalekcyjne i korepetycje. Od dwóch lat Caritas wspiera również dzieci i młodzież z Ukrainy, która kontynuuje naukę w polskich szkołach.

W sposób szczególny wspierane są utalentowane dzieci w programie Dwa Talenty, które wyróżniają się pasją i odnoszą sukcesy w sporcie, muzyce, tańcu, twórczości artystycznej czy nauce. W ramach stypendium finansowane są m.in. obozy sportowe, udział w zawodach, zakup instrumentów muzycznych odzieży sportowej czy materiałów naukowych.

Mistrzowskie talenty

Niedawno skończyły się Igrzyska Olimpijskie w Paryżu. Za 4 lata na największej sportowej imprezie świata w Los Angeles ma szansę wystąpić jedna z absolwentek programu Dwa Talenty, Aniela Kozłowska, dziś studentka SWPS. — Od wielu lat Caritas pomaga mi na mojej ścieżce sportowej. Korzystając z tego wsparcia mogę uczęszczać na dodatkowe treningi motoryczne i korzystać z fizjoterapeuty — mówi Aniela, która jest członkiem kadry narodowej juniorów w szermierce. Ostatnie sukcesy Anieli to między innymi 3 miejsce w drużynie w Pucharze Świata Juniorów w Antalyi i 3 miejsce drużynowo w Mistrzostwach Polski Juniorów.

Stypendia dały podopiecznym programów Caritas szanse na realizację pasji i przyniosły również pomysły na życie zawodowe. Z zapasem umiejętności i wiary w siebie wchodzą w dorosłe życie. Eliza wyczynowy etap ma za sobą, ale wciąż jest blisko kolarstwa. — Rower jest tak naprawdę najważniejszy w moim życiu. 13 lat trenowałam i ścigałam się. Dzięki stypendium Dwa Talenty z Caritas mogłam kupić nowy rower, który ułatwił mi trenowanie. Nie musiałam się martwić, że coś się zepsuje. Obecnie studiuję na Akademii Nauk Stosowanych, a w przyszłości chciałabym zostać nauczycielką wychowania fizycznego i otworzyć swoją szkółkę kolarską dla adeptów tej dyscypliny sportu. Chcę przekazać im moje doświadczenie — mówi Eliza Steć, kolarka, absolwentka stypendium Caritas, która dziś pracuje w branży rowerowej.

Program Skrzydła w Caritas Diecezji Kieleckiej

Caritas Kielecka realizuje Program Skrzydła od 2005 roku. W sumie skorzystało z niego ponad 1500 stypendystów, roku szkolnym 2023/2024 pomocą objęliśmy 61 dzieci i młodzieży. Cieszymy się, że mogliśmy wspomóc najbardziej potrzebujących uczniów umożliwiając im zakup najpotrzebniejszych rzeczy, ale także zrefundować wycieczki szkolne, leczenie specjalistyczne, dojazdy do szkoły czy dożywianie. Program może być realizowany dzięki wielkiej wrażliwości na drugiego człowieka oraz chęci dzielenia się naszych darczyńców.

Jak dostać skrzydeł?

Rekrutacją do programów zajmują się Caritas diecezjalne. Brane są pod uwagę kryteria dochodowe i socjalne rodziny, jak również sytuacja samego dziecka, jego zainteresowania, umiejętności oraz dotychczasowe osiągnięcia. Uczniowie zgłaszani są poprzez szkolnych pedagogów i parafie.

Ty też możesz dodać dzieciom skrzydeł fundując stypendia!

Każdy, kto chciałby włączyć się w pomaganie na rzecz dzieci najuboższych w ramach programu stypendialnego “Skrzydła” może zgłosić się do Caritas Diecezji Kieleckiej, pl. Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach, lub bezpośrednio do koordynatora: p. Ewa Michota, ul. Wesoła 54/3 w Kielcach, budynek Centrum Integracji Społecznej Caritas, tel. 784-586-489.

W wymiarze ogólnopolskim

Możesz przekazywać wsparcie poprzez formularz na stronie: https://caritas.pl/dzieci

Możesz także:

• zrobić przelew BLIKna telefon o treści: Caritas Dzieciom, pod numer +48 668 07 00 00
  • wpłacić dowolną kwotę przelewem tradycyjnymna konto: 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384, z tytułem wpłaty: Caritas Dzieciom

Dziękujemy za Twoją hojność!