You are currently viewing Rusza kolejna edycja pomocy żywnościowej POPŻ

Rusza kolejna edycja pomocy żywnościowej POPŻ

Caritas Diecezji Kieleckiej rozpoczyna kolejną edycję Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, Podprogram 2021 Plus, która potrwa do końca sierpnia 2023r.

Pomoc udzielana jest osobom i rodzinom, które z powodu trudnej sytuacji i niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia. W ramach  programu żywnościowego zamierzone jest dotarcie z żywnością do 12 000 tyś. najbardziej potrzebujących osób w diecezji kieleckiej. W ramach zestawu dla osoby potrzebującej  na Podprogram 2021 Plus zaplanowano  artykuły :

• powidła śliwkowe – 0,3 kg
  • makaron jajeczny świderki – 2 kg
  • mleko UHT – 2 l
  • szynka wieprzowa mielona – 0,9 kg
  • cukier biały – 2 kg
  • olej rzepakowy – 2 l

Osoby zainteresowane pomocą żywnościową z tego programu proszone są o zgłaszanie się w swojej gminie do Ośrodka Pomocy Społecznej, który kwalifikuje do programu i udziela skierowania. Udział w projekcie jest bezpłatny. Osoby objęte wsparciem będą mogły skorzystać z warsztatów w ramach działań towarzyszących .

Więcej informacji o programie znajduje się  w zakładce: Program FEAD (Edycja 2021 Plus) lub biurze Caritas (Kielce ul. Wesoła 54, pokój 3)

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014–2020 współfinansowany jest
ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.