You are currently viewing Na ratunek ofiarom trzęsienia ziemi w Turcji i Syrii

Na ratunek ofiarom trzęsienia ziemi w Turcji i Syrii

W nocy z 5 na 6 lutego 2023 r. doszło do trzęsienia ziemi, którego epicentrum znajdowało się w Turcji, przy granicy z Syrią. Największe zniszczenia odnotowano w Turcji i Syrii, natomiast wstrząsy odczuli także mieszkańcy Libanu, Iraku i Cypru. Ofiarom katastrofy pomoc niesie Caritas Polska.

O modlitwę i materialne wsparcie zaapelowali biskupi kieleccy – Podejmując inicjatywę ks. abp. Stanisława Gądeckiego, Przewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski, zwracamy się do wszystkich wiernych świeckich i duchownych Diecezji Kieleckiej o modlitwę za ofiary i poszkodowanych przez trzęsienie ziemi w Turcji i Syrii. W niedzielę 12 lutego br. podczas wszystkich Mszy świętych prosimy o dołączenie do modlitwy wiernych specjalnego wezwania w tejże intencji. Prosimy także o przeprowadzenie zbiórki na pomoc poszkodowanym po każdej Mszy świętej w niedzielę 19 lutego br. i przekazanie zebranych środków na konto Caritas Diecezji Kieleckiej – czytamy w specjalnym komunikacie.

Rozmiar tragedii jest ogromny

Wstrząsy były bardzo rozległe, a ich siłę oszacowano na 7,8 stopnie w skali Richtera. Na ulicach wielu miast zalega gruz, a pod nim wciąż tkwią ofiary katastrofy. Do tej pory zginęło kilkanaście tysięcy osób, wielu jest rannych i zaginionych.  Ludzie próbują się wydostać z miast, jak najdalej od zabudowań, z obawy przed zawaleniem się kolejnych budynków. Na ulicach tworzą się więc potężne korki. Skala katastrowy skłoniła władze tureckie do ogłoszenia alarmu 4 stopnia, co oznacza, że proszą o pomoc międzynarodową. Szczególnie mocno ucierpiała diecezja Anatolii. W mieście Iskenderun zawaliła się katedra. Zniszczeniu uległy także biura Caritas, świadczące na co dzień pomoc potrzebującym, dlatego Krajowy Punkt Kontaktowy ds. Sytuacji Kryzysowych i władze diecezjalne alarmują, by beneficjenci pozostali poza tym terenem.

— Dzisiejsze trzęsienie ziemi najsilniejsze od lat 90., dotknęło głównie Syrię i Turcję — mówi Dominik Derlicki, szef misji Caritas Polska w Syrii i w Libanie. — Mnie zastało w Bejrucie, stolicy Libanu. Było na tyle silne, że obudziłem się w środku nocy i wybiegłem na ulicę, bo budynkowi groziło zawalenie. Ściany popękały na każdym z pięter, w każdym mieszkaniu. Czekamy na decyzję, czy budynek nadaje się do użytkowania — dodaje.

Pomoc potrzebna od zaraz

Caritas Polska, która stara się w takich przypadkach działać natychmiast, już organizuje zbiórkę dla ofiar katastrofy. Organizacja jest od lat obecna w Syrii, gdzie, dzięki współpracy z obecną na miejscu organizacją partnerską, obejmuje wsparciem najbiedniejszych jej mieszkańców w ramach programu Rodzina Rodzinie.  Jak wynika z informacji przekazanych przez Caritas Syria, w Aleppo, które mocno ucierpiało w czasie trzęsienia ziemi, potrzebna jest pomoc humanitarna, w tym ciepłe koce, materace i żywność, oraz schronienie dla tych, których domy zostały zniszczone. Obecnie w 27 szkołach i obiektach przebywa 5000 przesiedleńców.

Dla wielu mieszkańców krajów, które od lat borykają się z ogromnymi problemami, utrata dobytku czy zdrowia w jest jak wyrok. Nie poradzą sobie bez pomocy z zewnątrz.

— Naszym zadaniem, jako organizacji humanitarnej, jest dotarcie z pomocą do ofiar trzęsienia ziemi w krajach i tak już doświadczonych przez los. Wierzę, że dzięki wielkiemu sercu darczyńców, którzy tak ofiarnie wspierają akcje i programy Caritas Polska, możemy pomóc ludziom w przywróceniu godnych warunków życia — mówi ks. Marcin Iżycki, dyrektor Caritas Polska. — Za wrażliwość i otwartość na potrzeby drugiego człowieka z całego serca dziękuję — dodaje.

Każdy może pomóc ofiarom trzęsienia ziemi:

• Wpłacając darowiznę na konto Caritas Diecezji Kieleckiej nr 21 1050 1416 1000 0005 0011 5811
    z dopiskiem POMOC
  • wpłacając dowolną kwotę na konto Caritas Polska nr 77 1160 2202 0000 0000 3436 4384
    z dopiskiem POMOC
  • wysyłając SMS o treści POMOC pod numer 72052 (koszt 2,46 zł)

Materiały multimedialne

VIDEO (setka z telefonu)