You are currently viewing Mniej śmieci – więcej pamięci

Mniej śmieci – więcej pamięci

Zachęcamy do włączenia się do ogólnopolskiej akcji z okazji Uroczystości Wszystkich Świętych „Mniej śmieci – więcej pamięci”. Akcja wpisuje się w realizację ekologicznych działań w oparciu o projekt Caritas Laudato si i jest zaproszeniem do uważniejszego zaplanowania tegorocznej obecności na cmentarzu. Dzień Wszystkich Świętych to dla Polaków ważna tradycja. Niestety, czas wspominania szybko mija, natomiast pozostawione przy cmentarzach śmieci będą się rozkładać wiele dziesiątków lat. Każdego roku na śmietnikach pozostają po naszych uroczystościach tony śmieci. Plastikowe wieńce, sztuczne kwiaty, okazałe znicze stają się poważnym zagrożeniem dla środowiska naturalnego. Alternatywą jest korzystanie z tego, co przynosi kolorowa jesień. Naturalne wianki to efekt pracy ludzkich rąk. To nieporównywalnie piękniejszy dar niż produkowane masowo sztuczne dekoracje. Stworzenie ozdób w domu okazuje się być całkiem proste, a poświęcony czas może być okazją do wspominania bliskich i prawdziwego rodzinnego świętowania. Z drugiej strony, jak w każde święta, łatwo zatracić sens samej uroczystości. W dobrej wierze kupujemy dużo i obficie, korzystając z okazji i promocji, które przygotował dla nas rynek. Tak staramy się wyrazić emocje związane z tęsknotą za bliskimi, nie myśląc zbyt dużo o sposobach, w jaki to robimy. Akcja „Mniej śmieci – więcej pamięci” nie jest, wbrew pozorom, zaproszeniem do rezygnacji z tradycji – jest zaproszeniem, by ją upiększyć.

O czym warto pamiętać wybierając się w tym roku na cmentarz?

• segreguj śmieci – kilka tygodni przed uroczystościami sprzątamy nagrobki naszych bliskich, zadbajmy o to, by śmieci trafiły do odpowiednich kontenerów. Warto zapoznać się z zasadami, jakie obowiązują w danym regionie,
  • wykorzystaj zniczodzielnie. To półki ustawione przy wejściach na cmentarze, na których odbywają się zniczowe wymiany. W wielu zniczach wystarczy zmienić wkład,
  • naturalny wianek – podczas spaceru zbierz w lesie kilka długich pędów igliwia, dzikiego wina, jarzębiny, gałązek głogu czy dzikiej róży. Można wykorzystać też naturalne trawy, szyszki i kwiaty – wystarczy zwinąć wszystko w wianek, by skomponować dekorację,
  • znicz DIY – do słoika włóż świeczkę i wypełnij kamyczkami, kasztanami lub szyszkami. Ozdób sznurkiem i małymi gałązkami świerku,
  • zrezygnuj z chemii – detergenty wykorzystywane przez nas do prac porządkowych na cmentarzu spływają do gleby i przenikają do wód gruntowych, warto zaopatrzyć się w naturalne środki czyszczące, np. ocet, soda,
  • wybierz kwiaty lokalne, które nie są transportowane z dalekich krajów i nie wymagają użycia dużej ilości pestycydów.