You are currently viewing Kolejna pomoc humanitarna trafiła do Jaworowa na Ukrainie

Kolejna pomoc humanitarna trafiła do Jaworowa na Ukrainie

Dnia 15 marca br. posłany został kolejny transport z pomocą humanitarną na Ukrainę. Dary przekazano do Jaworowa, gdzie poprzez ks. Marka Niedźwieckiego, proboszcza Parafii Rzymskokatolickiej pw. Św. Piotra i Pawła trafią do osób potrzebujących.  Na granicy polsko – ukraińskiej w Budomierzu pomoc rzeczową przekazał ks. Krzysztof Banasik – zastępca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej. Transport zawierał artykuły spożywcze z długim terminem ważności, środki czystości, artykuły higieniczne, środki opatrunkowe, latarki, świeczki, krótkofalówki, odzież, koce, karimaty, śpiwory, generator prądu. Przekazano ok.  2 tony artykułów zakupionych przez Caritas oraz pochodzące ze zbiórek parafialnych m.in. w ramach akcji Paczka dla Ukrainy. Część darów przekazała redakcja Echa Dnia ze zbiórki wśród czytelników.

Ks. Marek Niedźwiecki wystosował list, w którym opisuje trudną sytuacją wywołaną wojną m.in bestialskim ostrzelaniem okolic Jaworowa. Składa też podziękowania wszystkim darczyńcom, księżom, parafianom, czytelnikom, każdemu, kto w tym trudnym czasie okazuje Ukraińcom serce i zrozumienie.

Caritas Diecezji Kieleckiej od początku agresji rosyjskiej pomaga Ukrainie, zarówno wysyłając transporty humanitarne, jak również poprzez pomoc uchodźcom przebywającym na terenie diecezji. Obecnie w ośrodkach Caritas w Kaczynie, Piekoszowie, Miechowie przebywa ok. 120 Ukraińców, gdzie mają zapewnione zakwaterowanie, wyżywienie i inne potrzebne wsparcie. Przygotowywane są kolejne miejsca do przyjęcia uchodźców. Organizujemy też pomoc doraźną poprzez placówki Caritas, gdzie wydawana jest żywność i inne artykuły pierwszej potrzeby.

Pomóc Ukrainie, zarówno uchodźcom przebywającym w Polsce, jak też pozostałym za wschodnią granicą, możemy poprzez:
1. Darowizny na konto Caritas Kieleckiej 21 1050 1416 1000 0005 0011 5811 z dopiskiem “Pomoc dla Ukrainy”.
2. Dary rzeczowe przekazywane do placówek Caritas na terenie diecezji kieleckiej: żywność, środki chemiczne, artykuły higieniczne, śpiwory, pościel, środki opatrunkowe, inne (z wyjątkiem odzieży używanej).
3. Przygotowanie Paczki dla Ukrainy wg instrukcji https://kielce.caritas.pl/rusza-akcja-paczka-dla-ukrainy/.