You are currently viewing Kolejna pomoc humanitarna trafia na Ukrainę

Kolejna pomoc humanitarna trafia na Ukrainę

Dnia 5 kwietnia br. Caritas Diecezji Kieleckiej zorganizowała kolejny transport z pomocą humanitarną na Ukrainę. Dary przekazano do Jaworowa, gdzie poprzez ks. Marka Niedźwieckiego, proboszcza Parafii Rzymskokatolickiej pw. Św. Piotra i Pawła trafią do osób potrzebujących.  Pomoc rzeczową do Jaworowa dostarczył ks. Krzysztof Banasik – zastępca dyrektora Caritas Diecezji Kieleckiej. Transport zawierał żywność, środki czystości, artykuły higieniczne, środki opatrunkowe, latarki, karimaty, śpiwory i inne. Przekazano ok.  2 tony artykułów zakupionych przez Caritas oraz pochodzących ze zbiórek parafialnych i od darczyńców. Darowiznę w postaci 150 kilogramów wędlin przekazał Zakład Mięsny Aspolmax z Pijanowa w powiecie koneckim. Część została zebrana przez sztab działający przy redakcji Echa Dnia.

Słowa podziękowania skierował ksiądz proboszcz Marek Niedźwiecki z parafii św. Piotra i Pawła w Jaworowie – ten czas wojny nie jest dla nas prosty. Oczywiście, zachodnia Ukraina nie jest tak doświadczona jak wschodnia, gdzie lecą bomby, ludzie giną, są rozstrzeliwani, a kobiety gwałcone. U nas jest trochę spokojniej, ale ten czas wojny to jest czas wojny. Ciągłe alarmy w nocy, nad ranem, uchodźcy, płacz dzieci, to robi swoje. Dlatego chciałbym serdecznie podziękować za wszelkie wsparcie, które otrzymujemy z Kielc, od księdza Krzysztofa Banasika z Caritasu, jesteśmy wdzięczni wszystkim dobroczyńcom, którzy modlą się i pomagają. Wielkie Bóg zapłać. Pamiętajcie o nas w modlitwach. Siła Boża jest o wiele większa niż to co człowiek może sam zrobić – powiedział ks. Marek.

W najbliższych dniach planujemy wysłać też transport z darami do Gródka Podolskiego w obwodzie chmielnickim. Pracują tam Siostry Służebniczki NMP. Z tego zgromadzenia siostry posługują też w Ognisku Wychowawczym Caritas w Jędrzejowie i właśnie poprzez ich kontakty transport trafi akurat w to miejsce na Ukrainie.

Caritas Diecezji Kieleckiej od początku agresji rosyjskiej pomaga Ukrainie, zarówno wysyłając transporty humanitarne, jak również przyjmując uchodźców w swoich ośrodkach.  Organizujemy też pomoc doraźną poprzez Punkt Pomocy dla Ukrainy w Kielcach i terenowe placówki Caritas, gdzie wydawana jest żywność i inne artykuły pierwszej potrzeby.

Pomóc Ukrainie możemy poprzez:

1. Darowizny na konto Caritas Kieleckiej 21 1050 1416 1000 0005 0011 5811 z dopiskiem “Pomoc dla Ukrainy”.
2. Dary rzeczowe przekazywane do placówek Caritas na terenie diecezji kieleckiej: żywność, środki chemiczne, artykuły higieniczne, śpiwory, pościel, środki opatrunkowe, inne (z wyjątkiem odzieży używanej).
3. Przygotowanie Paczki dla Ukrainy wg instrukcji https://kielce.caritas.pl/rusza-akcja-paczka-dla-ukrainy/.

Za wszelką pomoc wyrażamy ogromną wdzięczność!