You are currently viewing Bp Marian Florczyk odprawił Mszę św. w kieleckim Hospicjum

Bp Marian Florczyk odprawił Mszę św. w kieleckim Hospicjum

W Uroczystość Zwiastowania Pańskiego 25 marca 2022 w Hospicjum Caritas im. św. M. Teresy z Kalkuty w Kielcach miało miejsce szczególne wydarzenie. Tego dnia w kaplicy hospicyjnej bp Marian Florczyk sprawował Eucharystię, podczas której wprowadzone zostały relikwie św. Rity z Cascii. To dar bp Florczyka, który relikwie tej popularnej Świętej przywiózł z Włoch, z sanktuarium znajdującym się w jej rodzinnej miejscowości, w Cascii.

Bp Marian odwołał się do tajemnicy przeżywanego Dnia Świętości Życia w kontekście misji hospicjum i wydarzeń, które dzieją się na świecie – Nie jest łatwo w tym miejscu i w tym czasie mówić o świętości życia. A z drugiej strony, to miejsce i wydarzenia w świecie przynaglają nas nie tylko do mowy, ale do wołania i krzyku o świętość życia. Gdy widzimy zabijanych w Ukrainie, gdy płaczemy nad losem dzieci ukraińskich i przy umierających tutaj w hospicjum, to musimy postawić pytanie, co nam wyciska łzy? Nad czym płaczemy? Wyciska nam łzy wielki ból, że życie człowieka zgasło, jest zabijane, niszczone, deptane… W refleksji odkrywamy, że to życie jest największą wartością… Żyję, bo otrzymałem ten dar od Boga. On jest Dawcą życia – mówił w homilii. Celebrans odwołał się też do osoby św. Rity – Jest patronką w sprawach trudnych i beznadziejnych. Opiekunką chorych, zakłopotanych małżeństw, zatroskanych matek i wielu dzieł charytatywnych. Myślę, że to hospicjum jest właściwym miejscem dla niej.

Na zakończenie liturgii odczytano akt poświęcenia Rosji i Ukrainy Niepokalanemu Sercu Najświętszej Maryi Panny, który tego dnia z inicjatywy papieża Franciszka dokonał się w całym Kościele Katolickim.

fot. Michał Łosiak