You are currently viewing Aktywne wakacje w Świetlicy „U Józefa”

Aktywne wakacje w Świetlicy „U Józefa”

Upragnione wakacje w Świetlicy Środowiskowej “U Józefa” w Kielcach rozpoczęły się bardzo aktywnie. Już 25 czerwca grupa 30 dzieci wyjechała na 10 – dniowe kolonie do Zakopanego, by cieszyć się zasłużonym odpoczynkiem. Jednak wychowawcy nie koniecznie dali dzieciom poleniuchować. Już kolejnego dnia ruszyliśmy na piesze wędrówki, a czas mijał przyjemnie w przepięknym krajobrazie Tatr. Lista zadań do zrealizowana była długa, Rusinowa Polana, Kalatówki, Pustelnia Brata Alberta, Wiktorówki, Dolina Kościeliska, Poronin, Termy Bania w Białce Tatrzańskiej i oczywiście Krupówki, gdzie dzieci mogły do woli korzystać z różnorodności zakopiańskich straganów. Pogoda rozpieszczała, więc śmiało mogliśmy urządzać gry i zabawy terenowe, spartakiadę, baloniadę a na zakończenie ognisko z kiełbaskami. To był piękny czas, który minął szybko, ale nie zakończył wakacyjnych atrakcji.

Po powrocie do Kielc rozpoczęliśmy trzytygodniowe półkolonie, w których uczestniczyło 35 dzieci. Każdy dzień to nowa przygoda, nowe odwiedzone miejsce i wielka radość uczestników. W praktyczny dobywaliśmy wiedzę historyczną w Zamku Rycerskim w Sobkowie i w Ostoi Dworskiej w Leśnicy, bawiliśmy się na basenie Perła w Nowinach i Olimpic w Strawczynie, odwiedziliśmy Kino Helios w Kielcach oraz Centrum Nauki Leonardo DaVinci w Podzamczu Chęcińskim. Niezapomniana była wycieczka do Łodzi, gdzie odwiedziliśmy ZOO oraz Centrum Naukowe EC1. Każdy dzień, oprócz zwiedzania, był wypełniony zabawą na świeżym powietrzu. Mieliśmy czas na jazdę konną,  safari wśród bizonów, poszukiwania drogi do wyjścia w labiryncie bukowym, zaplatanie bransoletek w średniowiecznej chacie czy zajadanie się lodami po męczącym dniu. Na zakończenie turnusu na uczestników czekała niespodzianka – warsztaty kulinarne. Dzieci pierwszy raz miały możliwość uczestniczyć w profesjonalnych zajęciach dla małych kucharzy w kieleckiej Domowej Spiżarni pod okiem czujnego kucharza. W czasie warsztatu własnoręcznie zagniatali i wałkowali makaron, przygotowali sos do spaghetti a na koniec swojej ciężkiej pracy mogli się posilić swoim pysznym daniem. Nasza wakacyjna przygoda dobiegła końca, ale już od września pojawią się nowe wyzwania.

Kolonie w Zakopanem współfinansowane były ze środków Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, a półkolonie ze środków Kuratorium Oświaty w Kielcach.