W czwartek 30 października br. Biskup Jan Piotrowski na kieleckim Białogonie poświęcił nowe magazyny żywności z przetwórnią owoców i warzyw w strukturach Caritas Kieleckiej. Magazyn owoców i warzyw jest przeznaczony dla przechowywania nadwyżek płodów rolnych pozyskanych w szczycie sezonu od producentów i hurtowników. Przygotowane magazyny oraz chłodnia i mroźnia mogą pomieścić nawet do 300 ton żywności. Natomiast przetwórnia w formie mrożonek i pasteryzacji będzie służyła do przerobienia produktów wrażliwych w celu ich dłuższego przechowania.
Głównym odbiorcą płodów rolnych i półproduktów będą stołówki Caritas Kieleckiej, które każdego dnia przygotowują ok 1200 obiadów i dodatkowo 650 śniadań i kolacji. Część tych produktów Caritas będzie rozdawać także osobom z rodzin ubogich, którzy od wielu lat korzystają z Programu “Spiżarnia Caritas”, w ramach którego otrzymują produkty spożywcze z krótkim terminem ważności do przygotowania posiłków w swoim domu. Zwiększenie możliwości pozyskiwania produktów rolnych zwiększy także skalę pomocy w tym zakresie.
Całość inwestycji kosztowała 5,5 mln zł, w 90% zadanie zostało dofinansowane ze środków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

BUDOWA BUDYNKU PRODUKCYJNO-MAGAZYNOWEGO (PRZETWÓRSTWO OWOCÓW I WARZYW)
WRAZ Z NIEZBĘDNĄ INFRASTRUKTURA TECHNICZNĄ


























