You are currently viewing Gala „Pola Nadziei” 2024 w Miechowie. Podsumowanie kampanii

Gala „Pola Nadziei” 2024 w Miechowie. Podsumowanie kampanii

W środę, 5 czerwca 2024 r. w Miechowie miało miejsce szczególne wydarzenie, które podsumowało roczną kampanię „Pola Nadziei” 2023/24, zorganizowaną przez Hospicjum Caritas Diecezji Kieleckiej. Uroczystości rozpoczęły się o godzinie 10:00 w Bazylice Grobu Bożego, gdzie odbyła się uroczysta Msza Święta. Wzięli w niej udział mieszkańcy, wolontariusze, pracownicy Hospicjum oraz zaproszeni goście. Po zakończeniu Eucharystii, o godzinie uczestnicy wydarzenia wzięli udział w Żonkilowym Marszu Nadziei, który wyruszył spod Bazyliki i przeszedł głównymi ulicami Miechowa. Celem marszu było nie tylko okazanie wsparcia dla osób chorych i potrzebujących, ale także szerzenie świadomości na temat działalności miechowskiego Hospicjum. Marsz wzbudził duże zainteresowanie wśród mieszkańców, którzy dołączali do pochodu lub kibicowali z boku.

O godzinie 11:30 w Centrum Kultury i Sportu – Kino GRYF przy ul. Racławickiej 10, odbyła się Gala podsumowująca kampanię „Pola Nadziei” 2023/24. Wśród licznie zgromadzonych gości znaleźli się przedstawiciele lokalnych władz, instytucji oraz sponsorów. Uroczystość poprowadzili kierownik Hospicjum, siostra Józefa Milena Frączek oraz dyrektor Zespołu Placówek Caritas w Miechowie, ksiądz Zbigniew Wójcik. Podczas gali oficjalnie powitano licznych znamienitych gości, w tym Mirosława Dróżdża, Radnego Sejmiku Województwa Małopolskiego i Dyrektora Szpitala Św. Anny w Miechowie, starostę powiatu miechowskiego Krzysztofa Świerczka, burmistrza Dariusza Marczewskiego, dyrektor Centrum Kultury i Sportu Sylwię Suchecką oraz wielu innych przedstawicieli lokalnych instytucji i organizacji wspierających hospicjum. Podczas gali szczególne podziękowania skierowano do wolontariuszy, pracowników hospicjum oraz przyjaciół placówki. Podkreślono ich codzienne zaangażowanie i poświęcenie, które są fundamentem działalności hospicjum. Ksiądz Zbigniew Wójcik przypomniał, że „Pola Nadziei” to całoroczna kampania mająca na celu szerzenie świadomości i pomoc chorym. Siostra Józefa Milena Frączek oraz koordynator wolontariatu Kacper Idzik przedstawili szczegóły tegorocznej kampanii, której hasłem przewodnim było „Twój powiew nadziei”. Ogłoszono imponującą kwotę zebranych funduszy – 476 906,67 zł!

Wręczono również nagrody „Dobrze, że jesteś!” dla szczególnie zasłużonych osób i instytucji. Wyróżniono m.in. firmę „U Jędrusia”, ojca Jakuba Zawadzkiego oraz zespół marżoretkowy „Rytm” ze Skalbmierza.

Galę uświetniły występy artystyczne, w tym soliści ze Studia Katarzyny Kornaś oraz przedszkolaki z Przedszkola nr 1 i nr 3 w Miechowie. Na zakończenie uroczystości, uczestnicy zostali zaproszeni na poczęstunek przygotowany przez firmę „u Jędrusia”, kuchnię Caritas oraz firmę „MAD-MAR” z Miechowa. Serdeczne podziękowania skierowano także do Parafii Miechów, Komendy Powiatowej Policji w Miechowie, zespołu marżoretkowego „Rytm”, Orkiestry Dętej Sygnał, Sylwii Sucheckiej za pomoc organizacji wydarzenia w Kinie GRYF oraz do firm WOŁOCH i Krupińskich za wsparcie.