You are currently viewing Dzień Dziecka w Schronisku dla Kobiet

Dzień Dziecka w Schronisku dla Kobiet

Do prawdziwego spotkania pokoleń doszło 1 czerwca br. w Schronisku dla Kobiet przy ul. Urzędniczej 7b w Kielcach. Otóż w tym radosnym dniu placówkę odwiedziły Seniorki p. Halinka i p. Grażynka, które reprezentowały wszystkich uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy typ C z ul. Urzędniczej 16a, przekazując prezenty przygotowane dla dzieci przebywających ze swoimi mamami w Schronisku. Każde z dzieci otrzymało jakiś upominek: najmłodsze maluchy pluszowe zabawki, starsze – słodycze. Po wręczeniu prezentów wszyscy – i obdarowani i obdarowujący – zasiedli przy wspólnym stole. Przy herbacie i ciastkach była chwila na rozmowę m.in. o sytuacji mieszkanek Schroniska i ich dzieciach, o codziennych troskach i zmartwieniach, ale też o radości i nadziei jaką dają dzieci oraz o tym jak szybko dzieci rosą. Panie Seniorki wspomniały swoje dzieciństwo i jak to za ich czasów był obchodzony Dzień Dziecka.

Dzieci ze Schroniska otrzymały też prezenty przygotowane przez pracowników. Również Panie mieszkanki otrzymały słodkości, bo przecież 1 czerwca wszyscy jesteśmy dziećmi.

Dzieci oraz ich mamy, a także pracownicy Schroniska dla Kobiet serdecznie dziękują uczestnikom ŚDS za przekazane prezenty.

Obydwie placówki Schronisko dla Kobiet oraz Środowiskowy Dom Samopomocy funkcjonują w strukturach Caritas Diecezji Kieleckiej.