You are currently viewing 67 dzieci otrzymało wsparcie programu „Skrzydła”

67 dzieci otrzymało wsparcie programu „Skrzydła”

Wraz z końcem roku szkolnego 2022/23 zakończyliśmy kolejną edycję programu stypendialnego „Skrzydła” Caritas Diecezji Kieleckiej. Robiąc bilans ilości dzieci, darczyńców, współpracy ze szkołami jesteśmy bardzo szczęśliwi widząc jak nasz program  się dobrze  rozwija i skutecznie pomaga. W mijającym roku szkolnym oprócz pomocy dla dzieci polskich, nieśliśmy także pomoc dzieciom i młodzieży – uchodźcom z Ukrainy, które stały się uczniami naszych szkół podstawowych i średnich. W tym celu wsparła nas przede wszystkim Caritas Polska, która nie tylko przekazała fundusze stypendialne dla polskich dzieci, ale również wsparła finansowo oraz materialnie dzieci ukraińskie. Dzięki darczyńcom indywidualnym, prywatnym sponsorom, a także Caritas Polska objęliśmy programem stypendialnym łącznie 67 dzieci z rodzin borykających się z problemami finansowymi. W tej grupie znalazły się również dzieci wybitnie uzdolnione, które z otrzymanego stypendium mogły opłacić obozy sportowe, prywatne lekcje nauki obcego języka, specjalistyczny sprzęt sportowy czy kursy przygotowujące do egzaminów.  Łączna kwota jaką wsparliśmy uczniów w mijającym roku szkolnym to 100342,9 zł. Z całego serca dziękujemy wszystkim, którzy wsparli nasz program stypendialny; dziękujemy darczyńcom, którzy od wielu lat systematycznie z nami współpracują, sponsorom, którzy w mijającym roku szkolnym dołączyli do nas, dziękujemy również Caritas Polska za kolejny rok wsparcia, zarówno finansowego jak i materialnego.

Zainteresowanych wsparciem programu stypendialnego „Skrzydła” zapraszamy do kontaktu:  Centrum Integracji Społecznej Caritas, ul. Jana Pawła II 5 B, Kielce, tel. 784586489.