You are currently viewing Ponad 60 uczniów skorzystało z programu „Skrzydła”

Ponad 60 uczniów skorzystało z programu „Skrzydła”

Wakacje to również czas podsumowań kolejnej edycji programu stypendialnego „Skrzydła”, który już od 2005 roku realizuje Caritas Diecezji Kieleckiej. Program ten corocznie wspiera dzieci i młodzież w wyrównywaniu szans edukacyjnych. W roku szkolnym 2023/2024 pomocą objęliśmy 61 dzieci i młodzieży z diecezji kieleckiej. Cieszymy się, że mogliśmy wspomóc najbardziej potrzebujących uczniów umożliwiając im zakup najpotrzebniejszych rzeczy, ale także zrefundować wycieczki szkolne, leczenie specjalistyczne, dojazdy do szkoły czy dożywianie. Program może być realizowany dzięki wielkiej wrażliwości na drugiego człowieka oraz chęci dzielenia się naszych darczyńców. To dzięki nim, rokrocznie kilkadziesiąt uczniów ma zapewnione lepsze warunki  funkcjonowania, zarówno w szkole jak i poza nią.  Nasz program to nie jednorazowa pomoc, ale systematyczne i długofalowe  wsparcie udzielane przez darczyńców, nawet przez wiele lat, aby młody człowiek miał narzędzia do jak najlepszego przygotowania się w dorosłe życie. We wspieraniu najbardziej potrzebujących, ale również młodych talentów pomaga nam też Caritas Polska, która  w każdym roku szkolnym przekazuje środki pieniężne w ramach dwóch programów: „Skrzydła” oraz „Dwa talenty”. W minionym  roku szkolnym 2023/2024 była to suma 53 000 tysięcy złotych, którymi obdarowaliśmy  31 uczniów. Łączna suma jaką przekazaliśmy na wsparcie potrzebującym uczniom to 97 720 zł dla 61 stypendystów. Jesteśmy dumni z misji pomagania uczniom i pełni wdzięczności dla wieloletnich darczyńców ale i każdej nowej osoby, która postanowiła dzielić się tym co ma, aby wspólnie czynić dobro.

Każdy, kto chciałby włączyć się w pomaganie na rzecz dzieci najuboższych w ramach programu stypendialnego “Skrzydła” w nowym roku szkolnym 2024/2025, może zgłosić się do Caritas Diecezji Kieleckiej, pl. Najświętszej Maryi Panny 1 w Kielcach, lub bezpośrednio do koordynatora: p. Ewa Michota, ul. Wesoła 54/3 w Kielcch, budynek Centrum Integracji Społecznej Caritas, tel. 784-586-489.