You are currently viewing Pomóżmy pani Grażynie w walce z cierpieniem

Pomóżmy pani Grażynie w walce z cierpieniem

Pani Grażyna Klamka ma 57 lat, mieszka w niewielkiej miejscowości w gminie Chęciny. W grudniu 2017 r. u p. Grażyny rozpoznano nowotwór zatoki szczękowej i jamy ustnej. W Świętokrzyskim Centrum Onkologii usunięto wykryte guzy wraz z ścianą przyśrodkową i górną prawej zatoki szczękowej oraz prawą komorę nosową. Twarz została przez to zniekształcona, dlatego wszczepiono elementy metalowe. Niestety, ulegają one przesunięciu, co powoduje silny ból uniemożliwiający normalne życie. Przesuwająca się płytka metalowa uszkadza oko, co zdaniem lekarzy, może prowadzić do utraty wzroku. W dalszym leczeniu zastosowano radioterapię co spowodowało martwicę tkanek, które trzeba było usunąć operacyjnie. Po operacji powstała duża dziura na twarzy, która powoduje dodatkowy ból, dyskomfort i zakażenia. Cieknące łzy powodują podrażnienie i ciągły ból.

W trakcie wizyt lekarskich stwierdzono, że konieczna jest plastyczna rekonstrukcja twarzy. Klinika z Katowic podjęła się takiej operacji, ale koszt wynosi 100 tys. zł. Niestety, NFZ odmówił jej sfinansowania. Sytuacja materialna p. Grażyny jest bardzo trudna, ze względu na stan zdrowia nie może pracować, utrzymuje się z niewielkiej renty męża i środków z pieczy zastępczej. P. Grażyna jest bowiem rodziną zastępczą dla swej wnuczki 12-letniej Roksany, którą wychowuje. Przebyta choroba nowotworowa, operacje, towarzyszący ból i oszpecona twarz powodują ogromne obciążenie emocjonalne, lęk o przyszłość, o zagrożenie utraty wzroku, o wychowanie wnuczki. Potrzebna pomoc, która przywróci nadzieję i da szansę na normalne życie.

Pomóżmy pani Grażynie poprzez wsparcie zbiórki na portalu uratujecie.pl i poprzez modlitwę.