You are currently viewing Caritas Laudato Si na Spotkaniu Młodych w Lednicy

Caritas Laudato Si na Spotkaniu Młodych w Lednicy

W sobotę 5 czerwca 2021 r. miało miejsce XXV Spotkanie Młodych LEDNICA 2000, zewzględu na pandemię głównie w formule on-line. Podczas spotkania na Polach Lednickich pojawiła się ambasada mobilna Caritas Laudato si, która zaprezentowała idee podzielni i wyjaśniła zasady jej działania. – Współczesna mania posiadania doprowadziła do tego, że tracimy z oczu, to co jest naprawdę istotne w naszym życiu, że stajemy się głusi nie tylko na potrzeby otaczających nas ludzi, ale także nas samych. Dlatego powstał projekt „Podzielnia on-line”. Chcielibyśmy, żeby była swoistego rodzaju sygnałem „zatrzymaj się, rozejrzyj się dookoła siebie i oczyść swoją przestrzeń, by dostrzec i usłyszeć to, co jest Twoją prawdziwą potrzebą, co naprawdę daje Ci szczęście” – mówił br. Cordian Szwarc OFM, Animator Krajowy Caritas LAudato Si.
Masz wokół siebie rzeczy, których już nie potrzebujesz? Podziel się z innymi!

Masz wokół siebie rzeczy, których już nie potrzebujesz? Dołącz do grupy na Facebooku „Podzielnia on-line” (https://www.facebook.com/groups/303639284637355). PODZIELNIA ON-LINE to przestrzeń, w której możesz przekazać to, czego już nie używasz i ucieszyć nimi innych albo znaleźć coś, co pokochasz. Po co ciągle kupować nowe rzeczy produkując przy tym kolejne śmieci? Daj przedmiotom drugie życie i zadbaj o nasz wspólny dom!

Caritas Diecezji Kieleckiej jest partenerm Caritas Polska w realizacji projektów promujących ochronę środowiska w duchu encykliki papieża Franciszka “Laudato Si”.