You are currently viewing Wakacje na półmetku. Kolejne turnusy kolonii za nami

Wakacje na półmetku. Kolejne turnusy kolonii za nami

Wakacje w połowie, a Wakacyjna Akcja Caritas w pełni. Za nami już dwa turnusy w Chłapowie nad Bałtykiem oraz jeden w Zakopanem. W II turnusie nad morzem wzięły udział dzieci i młodzież z gminy Słomniki oraz ze Świetlicy Środowiskowej Caritas „Pod Aniołem” w Kielcach. Kolonie były pełne przygód, radości i niezwykłych doświadczeń. Dzieci spędziły czas na świeżym powietrzu, uczestnicząc w różnorodnych aktywnościach, które nie tylko bawiły, ale także edukowały i integrowały uczestników.  Istotnym punktem programu był wyjazd do Łeba Park, gdzie dzieci mogły zanurzyć się w magiczny świat dinozaurów. Radość i ekscytacja były widoczne na każdym kroku, zwłaszcza podczas przejażdżki diabelskim młynem, gdzie rozpościerał się widok na Łebę i okolicę. Kolejną atrakcją był rejs statkiem Drakkar, który pozwolił dzieciom poczuć się jak prawdziwi żeglarze. Widok fal i szum morza dostarczył niezapomnianych wrażeń. Wizyta w Motylarni była wyjątkowym doświadczeniem. Dzieci miały okazję zobaczyć z bliska kolorowe motyle i dowiedzieć się o ich życiu i zwyczajach. Było to zarówno piękne, jak i edukacyjne przeżycie. Codziennie odbywały się gry w piłkę oraz piesze wycieczki po okolicy. Dzieci mogły wyładować swoją energię kąpiąc się w morzu, bawiąc się na plaży, grając w piłkę nożną i siatkówkę. Ciekawym wydarzeniem były warsztaty ekologiczne Laudato Si, poprowadzone przez gości z Caritas Polska. Dzieci uczyły się o ochronie środowiska, recyklingu i znaczeniu dbałości o naszą planetę. Była to wertykalna nauka przez zabawę, która z pewnością pozostanie w pamięci na długo.

Równie atrakcyjnie przebiegły w Zakopanem. Jednym z bardziej ambitnych wyzwań były wycieczka piesza do Doliny Chochołowskiej. Dzieci z entuzjazmem zdobywały cel, podziwiając przy tym malownicze krajobrazy.  Koloniści odwiedzili również zabytkowe kościoły, co pozwoliło im poznać lokalną historię i kulturę. Nie zabrakło również wypraw na basen, gdzie wszyscy mieli okazję popływać i ochłodzić się w upalne dni.

W czasie turnusów realizowany był na autorski program  „Wartościowe kolonie”. Codziennie odbywały się spotkania i zajęcia edukacyjne, dzięki którym dzieci mogły utrwalać dobre nawyki i poznać wartości jakie towarzyszą im w codziennym życiu. Kolonie były więc nie tylko czasem zabawy, ale także nauki i rozwoju.

Dzieci wróciły do domów z bagażem niezapomnianych wspomnień, nowych przyjaźni i cennych doświadczeń. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za radosny czas. Uczestnikom sierpniowych turnusów w Chłapowie życzymy bezpiecznego wypoczynku i wspaniałej przygody!